Annons

Räddarnas station firade 25

Med en kombination av allvar och folkfest. Så firade Sjöräddningssällskapets station i Trelleborg sitt 25-årsjubileum. ”Mycket har hänt under de här åren", säger Håkan Christiansson.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2012
På lördagen firade sjöräddningsstationen 25 år. Under firandet visade sjöräddningen upp hur de arbetar med en så kallad rescuerunner.
På lördagen firade sjöräddningsstationen 25 år. Under firandet visade sjöräddningen upp hur de arbetar med en så kallad rescuerunner.Foto: Claes Nyberg

Två människor som har varit med om en båtolycka kämpar för sina liv i det iskalla vattnet. Sjöräddningen undersätter dem med hjälp av vattenskoter, en så kallad rescuerunner och lyckas plocka upp de drabbade. Det övningsscenariot utspelade sig i hamnen på lördagen. En av de som följde dramat var Roland Hallengren.

– Jag är med i sällskapet men bara som betalande medlem. Mest kom jag hit för barnbarnens skull. De tycker sånt här är spännande, säger han.

Annons

25-årsjubileumet firades också med korvgrillning och konsert av Söderslätts musikkår. Håkan Christiansson är uppsyningsman på räddningsstationen och har varit med på hela den 25-åriga resan.

– Då fanns vi ute i Skåre. Väldigt mycket har förändrats i hur vi jobbar men det är nästan samma gäng som jobbar kvar. Sammanhållningen är fantastisk, säger han.

Under hans tid har också sjöräddningsstationen fått rycka ut till flera dramatiska olyckor.

– Vi hade ju flygplanskraschen i Falsterbo. Och så var det en segelbåt som började brinna utanför Trelleborg för några år sedan, säger han.

Sjöräddningssällkapet grundades 1907. I Sverige finns 67 räddningsstationer och fler än 170 räddningsbåtar.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons