Annons

Rå misshandel gav fängelse

Fängelse i 14 respektive 16 månader. Det blev straffen för de två trelleborgare som en natt i november utsatte en 49-årig Malmöbo för en rå misshandel och sedan lämnade honom i närheten av Vångavallen.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2012

Trelleborgarna, två män 23 och 25 år gamla, träffade den 49-årige mannen på en krog i Malmö en kväll i mitten av november. Malmöbon bjöd männen på öl och följde senare under natten med trelleborgarna i deras bil. Någon timme senare lämnades mannen, endast iklädd byxor och ena skon, på en parkering vid Vångavallen med frakturer på näsben, revben, ländrygg och omfattande sårskador i ansiktet. 49-åringen vårdades i fem dygn på sjukhus för sina skador.

När det gäller vad som hände mellan mötet i Malmö och när mannen lämnades vid Vångavallen går åsikterna isär.

Annons

Männen hävdade vid rättegången att de handlat i nödvärn. De har berättat att mannen blev aggressiv i bilen på väg till Trelleborg och att han ska ha sagt att han skulle ladda sin pistol. De ska även ha sett mannen hålla i ett knivliknande föremål. En av männen ska då ha slagit malmöbon och sedan hoppat bak i bilens baksäte och hållit fast honom.

När 49-åringen bet en av de misstänkta och sedan tog tag i bilföraren ska han ha fått ytterligare slag. Trelleborgarna hävdar att de försökt få ut mannen ur bilen men att han vägrat. Vid Vångavallen ska de till slut ha dragit ut mannen.

Enligt 25-åringen ska 49-åringen då ha uppträtt hotfullt mot 23-åringen som svarade med att slå mannen i magen och sedan stampa på 49-åringens rygg och ansikte innan han lämnades i ett buskage.

23-åringen har nekat till att han skulle ha stampat på mannen.

Tingsrätten köper inte att trelleborgarna skulle ha handlat i nödvärn utan anser istället att deras agerande måste bedömas som uppenbart oförsvarligt och att de haft tid att överväga andra möjligheter.

Rätten anser också att de två männen visat en hänsynslöshet och råhet som innebär att de gjort sig skyldiga till grov misshandel.

Männen stod även åtalade för människorov eftersom åklagaren menade att de tvingat malmöbon att åka med till Trelleborg. Tingsrätten tyckte inte att händelseförloppet var tillräckligt klarlagt och att det därför inte är ställt utom rimligt tvivel att männen fört bort mannen eller att de hindrat honom att lämna bilen.

Av samma skäl friade rätten de två männen från misstankarna att de skulle ha rånat 49-åringen.

23-åringen döms av tingsrätten till fängelse i ett år och fyra månader medan 25-åringen döms till fängelse i ett år och två månader. Männen ska dessutom betala 33 000 kronor i skadestånd till 49-åringen.

Domen mot 23-åringen omfattar även en misshandel mot en 20-årig Malmöbo i september förra året.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons