Annons

Punktmarkeringar får stöd i forskning

Polisinsatser för att minska brottsligheten i ett område gör bara att tjuvarna flyttar någon annanstans.
Trelleborg • Publicerad 25 september 2010

Det är en klassisk kriminologisk teori, men som kommit på skam i ny forskning. Brottsligheten kan upphöra helt.

– Kriminella är inte så olika oss som vi tror. De är vanemänniskor och känner trygghet på den plats där de verkar och det är inte så lätt för dem att bara flytta på sig, säger kriminologen David Weisburd i det senaste numret av Brottsförebyggande rådets tidskrift Apropå.

Annons

Att som polisen i Trelleborg peka ut "hotspots", platser som är särskilt utsatta för brottslighet, kan alltså vara framgångsrikt. Men platserna bör vara specifika. Tidigare forskning har fokuserat på kvarter och stadsdelar. David Weisburd har tittat på enskilda gathörn, byggnader och adresser.

Genom att ta fast aktiva inbrottstjuvar som begår många brott kan brottsligheten minska temporärt och ständiga polisinsatser kan också avskräcka tjuvar. Att brottsligheten då inte flyttar på sig menar Weisburd beror på att tjuvarna har god lokalkännedom och kontaktnät som de inte vill bryta.

Vad händer då med tjuvarna som inte har några platser att begå brott på?

– När brottsligheten sjunker tror jag att stadsledningen blir stärkt och att deras vilja att hjälpa människor bort från kriminaliteten ökar. Men än så länge har vi inga belägg att det är på det viset, säger David Weisburd till Apropå.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons