Publikvärdar på hårdträning

Huliganbråk, brand och livräddning på fotbollsarenorna. I helgen utbildades 24 publikvärdar inför den stundande fotbollssäsongen i allsvenskan och superettan.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2005
Som publikvärd måste man vara beredd på allt. Ahmed Khalil tar hjälp av en kolsyresläckare för att kväva elden under överinseende av Thomas Hansson från räddningstjänsten.BILD: CLAES NYBERG
Som publikvärd måste man vara beredd på allt. Ahmed Khalil tar hjälp av en kolsyresläckare för att kväva elden under överinseende av Thomas Hansson från räddningstjänsten.BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Lollo Thomsen hindras från att strypa Malin Brobeck av Charlotte Andersson och Malin Ewaldh.
Lollo Thomsen hindras från att strypa Malin Brobeck av Charlotte Andersson och Malin Ewaldh.Foto: 

Gör man en visitation gör man den noggrant. Var inte blyga.

Orden är Jan-Ingvar Nilssons. Han är supporterpolis i Trelleborg och tillsammans med kollegan Henrik Qvist från Malmö instruerar de blivande publikvärdarna i grundläggande självskydd. De 24 värdarna från Halmstads BK, Landskrona Bois, Mjällby och Trelleborgs FF får handfasta tips i hur man söker över en person efter knivar och fyrverkerier. Men de får också lära sig grepp som kan vara bra att kunna om man måste föra bort någon från arenan.

Skulle det bli mer våldsamt får publikvärdarna lära sig lite om hur man kan agera vid nödvärn. På förmiddagen har de fått en teoretisk genomgång och på eftermiddagen tas det till handgripligheter. Hur man kommer ur strypgrepp, hur man håller aggressiva personer ifrån sig och hur man går emellan två bråkstakar.

Malin Brobeck och Lollo Thomsen är två av åtta deltagare som representerar TFF.

Varför vill ni bli publikvärdar?

– För det första gillar man fotboll, säger Lollo Thomsen.

– Och tycker om att träffa mycket folk, säger Malin Brobeck..

Sammanlagt deltar fem tjejer i helgens utbildning. Publikvärd är en bransch som domineras av män. I Trelleborg är bra fyra av 20 publikvärdar kvinnor så det behövs fler kvinnor.

– Vi pratar mer med folk än vad män gör, säger Lollo Thomsen.

– Jag tror att vi har en mer lugnande effekt, säger Malin Brobeck. Efter lördagens utbildning i konflikthantering och självskydd blir det sjukvård, hjärt- lungräddning och brandutbildning på söndagen.

– I går var vi poliser och i dag är vi brandmän, säger Ahmed Khalil, blivande publikvärd för TFF.

Halva gruppen provar på att släcka brand med kolsyresläckare medan halva gruppen lär sig släcka brand i kläder. Ahmed Khalil är nöjd med utbildningen och känner sig redo för skarpa uppdrag.

– Det har varit till nytta. Ska man vara publikvärd måste man veta sånt här, säger Ahmed Khalil.

Men han hoppas att de flesta av de nyvunna kunskaperna inte ska komma till användning.

– Ska man titta på fotboll ska man ha roligt. Inte bråka, säger Ahmed Khalil.

Jonas Christensen från TFF har på uppdrag av Svenska fotbollförbundet arrangerat utbildningsdagarna. Fotbollsförbundet avsätter 400000 kronor per år för att utbilda publikvärdar och sedan 2002 har 1200 värdar utbildats.

För de åtta deltagarna från TFF är det dags för premiär den 17 april när superettan drar i gång. Och sedan är det dags för landslagsdebut.

– De ska tjänstgöra vid landskampen mot Holland på Vångavallen den 3 maj, säger Jonas Christensen.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.