Annons

Publiken ställer ut på Falsterbo Konsthall

Nu ska skräcken för det vita pappret övervinnas. Under tre helger får konsthallsbesökarna själva fylla hallen med konst.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2005
Magnus G:son Liedholm har tömt konsthallen i väntan på publiken som ska få fylla väggarna med sen egen konst.Bild: Tomas NybergFoto: 

Tillhör du dem som fick panik på bildtimmen i skolan för att du inte visste vad du skulle rita på det där vita pappret framför dig?

Det vill Falsterbo Konsthall råda bot på genom att ge alla sina besökare en chans att bli konstnärer för en dag. Under namnet 0-100+ bjuder man in folk i alla åldrar att släppa loss sin kreativitet.

Annons

– Jag har mött så många som säger att de inte kan rita, men det handlar bara om att övervinna skräcken för det vita pappret, säger konsthallschefen Magnus G:son Liedholm.

Just nu gapar väggarna tomma, men från och med lördag den 5 november kommer konsthallen att stå till allmänhetens förfogande under tre helger framöver.

– Visst kan det vara skrämmande att komma hit och se ett tomt rum och ett vitt papper att fylla, men resultatet kan bli desto roligare, tror konsthallschefen och hoppas på att väggarna ska digna av konst gjord av besökare när de tre helgerna är över.

Magnus G:son Liedholm kommer själv att finnas på plats för att entusiasmera, eventuellt tillsammans med någon konstnärskollega. Till besökarnas förfogande finns akvarellpennor, blyerts, kritor och papper.

– Det ska inte handla om att undervisa någon, det är viktigt att man vågar närma sig konsten av sig själv.

En anledning att man provar det här experimentet är trångboddhet.

– Det ingår i vårt uppdrag att verka pedagogiskt, men vi har inte plats för ett separat rum för till exempel barn som själva vill måla och rita. Därför känns det angeläget att göra detta.

År 2007 ska konsthallen enligt planerna tas över av kommunen. Magnus G:son Liedholm känner sig inte helt lugn över framtiden. Han skulle gärna se att ledande kommunpolitiker var ännu mer intresserade av konst och konsthallen.

– Klart man skulle vilja se kommunstyrelsen här under våra experimenthelger. Det skulle inte vara fel att se vad de får ner på ett papper.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons