Publiken bjöds med på färden till resandefolket

Bennie Åkerfeldt, ättling till resandefolk, berättade på Kulturhuset på torsdagskvällen om sin släkts öden och om det folk som förr kallades tattare av de bofasta svenskarna.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Bennie Åkerfeldts farmors föräldrar var resandefolk som upplevde hur svårt det var för dem att hitta någonstans att bo för längre tid. Från julen 1915 förtäljer han en otäck historia.

Paret med sina barn och hästen hade till slut lyckats få hyra ett fallfärdigt torp över vintern av en bonde. Men på julen satt bonden med grannarna och åt  och drack  julbord.

– Och de ville visa vad de gick för efter kalaset och någon kom på idén att de skulle köra ut tattarna ur byn en gång för alla, berättade Bennie Åkerfeldt.

Med gevären med sig for de iväg till torpet och beordrade familjen att ge sig av. Deras tillhörigheter slogs sönder och när de gav sig av med vagnen sköt bönderna så att hästen for i sken och frun i familjen föll av vagnen.

Bennie Åkerfeldt har gett ut en bok om sin släkt och resandefolket. Boken heter "Buron kallar oss tattare".

Med på föreläsningen, som arrangerades av ABF, fanns också gitarristen och sångaren Pelle Jageby som sjöng sånger med anknytning till resandefolket, bland annat den välkända "Den gamle skärsliparens visa".

Sara Riis Hasselskog
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.