Psykolog: "Utanförskapet ett signum"

Utanförskapet är ett signum för personer som utför vansinnesdåd som skolmassakern i Finland, enligt psykologiprofessorn Sven Å Christianson.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007

– Om en person drar sig undan mer och mer och utanförskapet blir tydligare bör man ta reda på hur den här människan mår. En person kan inte bara vara ensam utan måste hitta ett förhållningssätt till det. Då kan de kliva in i någon sorts fantasivärld med krigarmentalitet och vapen, säger Christianson till TT.

Dessa idéer, anser han, förmedlas till kamrater eller omgivningen i skolan.

– Att ta reda på vad det här är för idéer och hur den här personen mår gäller självklart föräldrar. Men oftast kommer de här killarna från miljöer där föräldrarna inte bryr sig. Men det finns skolkamrater och lärare, och kamrater som berättar för sina föräldrar.

Om ett barn kommer hem och berättar att något konstigt händer med en kamrat bör signalerna tas på allvar, anser han.

Dagen före dådet lade gärningsmannen i Finland ut en video med namnet Jokela High School Massacre på webbsajten You Tube. Att budskapet kommuniceras via internet förvånar inte Christanson.

– De här personerna söker bekräftelse. Och den ultimata bekräftelsen är när de själva kan utföra dådet och bli upphöjda genom att få ut sitt budskap och visa att det är jag som är den här killen – och inte någon patetisk ensling, säger Sven Å Christianson. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.