Annons

Psykiskt sjuka vill ge hopp åt andra

De vill inte dölja sina erfarenheter av psykiska sjukdomar. Tvärtom vill de sprida dem och inge hopp till andra drabbade. I går släpptes en bok som deltagarna i projektet Värdefullt skrivit.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2014
Olle Herrström är en av dem som delar med sig av sina erfarenheter om psykisk sjukdom och psykvården i boken som har titeln Destination Hopp. Fredrik Thyberg är projektledare och redaktör för boken och även han har en psykisk sjukdom.
Olle Herrström är en av dem som delar med sig av sina erfarenheter om psykisk sjukdom och psykvården i boken som har titeln Destination Hopp. Fredrik Thyberg är projektledare och redaktör för boken och även han har en psykisk sjukdom.Foto: Foto: Sara Johari

Vem vet bäst hur det är att återhämta sig från psykisk sjukdom och hur psykvården fungerar om inte den som själv är drabbad. Med den devisen startade Projekt Värdefullt vars syfte är att låta personer erfarenhet av psykisk ohälsa dela med sig av sina upplevelser. Projektet började för lite mer än ett år sedan och nu har berättelserna från nio av deltagarna tryckts upp i en bok om 2 000 exemplar.

– Projektets syfte var ju att ge information till personal som arbetar med psykiskt sjuka men det har ju gett många spinn-off-effekter, säger Fredrik Thyberg som leder Projekt Värdefullt.

Annons

Några av berättelserna i boken är långa, andra på bara några få sidor. En sak har de dock gemensamt. De är både starka och självutlämnande. Olle Herrström har döpt sin berättelse till F22.0, Försäkringskassans kod för vanföreställningssyndrom.

– Min berättelse börjar med det första jag minns från min akuta fas som var rätt dramatisk, säger han.

Så här i efterhand inser han att han nog hade sökt hjälp i ett tidigare skede om han hade haft mer kunskap om psykiska sjukdomar. I dag har han lärt sig att bemästra sin sjukdom genom att vara uppmärksam på tidiga signaler och att följa regelbundna rutiner.

– De som har läst min berättelse har fått en annan förståelse för min situation, säger Olle Herrström som precis som de andra deltagarna i projektet Värdefullt också föreläser om sina erfarenheter.

Per Granvik, verksamhetsutvecklare på vuxenpsykiatrin i Trelleborg, var den som kläckte idén till boken.

– Jag insåg en dag att kunskapen som jag värdesatte mest var den jag fick från patienter, mer än alla mina högskolepoäng, säger han.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons