"Psykisk ohälsa är en hälsosam reaktion"
– Pykisk ohälsa är en hälsosam reaktion på dagens samhälle, säger Ulrika Olsson och hennes annars strålande ansikte blir allvarligt.
Hon plockar fram boken Jämlikhets anden och läser upp några rader som hon strukit under med grön penna. Monica Palm och Ronja Venhammar lyssnar och kommenterar. De är kvinnor hur helt olika generationer. De skulle kunna vara mor, dotter och mormor, men här är de kollegor. Tillsammans utgör de hälften av Tjejzonen Söderslätts styrelse.
Initiativet till föreningen kom från Ulrika Olsson. Efter att ha arbetat som personalansvarig på diverse företag och själv bränt ut sig kände hon att hon ville ta ett större socialt ansvar och hjälpa människor tidigare i livet. Till en början engagerade hon sig i kvinnojouren och ville därigenom starta upp en tjejjour.
– Det fanns redan etablerade sätt att tänka och arbeta inom kvinnojouren som inte riktigt passade mig. Jag tycker att det är viktigt att vi tänker på ett nytt sätt. Framförallt måste vi försöka nå killarna också, säger hon
Att tjejer mår sämre än killar är ingenting som de här kvinnorna tror på.
– Killar lär sig tidigt att inte känna efter eller prata om sina känslor. Tjejer å andra sidan skolas tidigt i att uttrycka sina känslor. Därför syns deras ohälsa tydligare, säger Monica Palm.
Monica Palm är en nu pensionerad samtalsterapeut och har i sitt arbete kommit i kontakt med många unga som mår dåligt, även killar.
– Killar behöver mer stöd än att bara träna på att trä kondomer på en pinne. Den kunskapen kommer de inte så långt på i en relation. Vi vill skapa ett forum där tjejer och killar kan mötas som individer och lära sig kommunicera, det gör man inte via sms, säger Monica Palm.
Tjejzonen vill arbeta med ungas mående i ett förebyggande syfte.
– Att bara stötta och bekräfta unga kan förhindra mycket självdestruktivt beteende, berättar Monica Palm.
Ronja Venhammar som med sina 23 år är ungdomen i sammanhanget håller med. Hon hade kontakt med både skolkurator och BUP under sin skoltid. Men i bland var åtgärderna för stora och sattes in för sent.
– Ofta hade det hjälpt att bara prata av sig lite med någon som inte var ens förälder, men som inte heller fick betalt för att sitta där och lyssna, säger hon.
Det är på grund av de jobbiga perioderna i livet som Ronja Venhammar vill engagera sig för andra unga.
– Hade det funnits något som tjejzonen hade jag utan tvekan sökt mig dit, säger hon.
Nu verkar det som om unga i samma sits som Ronja Venhammar får den möjligheten. Tjejzonen är redan väletablerad i Stockholm och hade som mål att nå ut på riksplan 2012. När Ulrika Olsson hörde av sig till dem såg de ingen anledning att vänta nu blir Tjejzonen Söderslätt ett pilotprojekt för organisationen.
– Vi har förankrat idén hos kommunalrådet Ulf Bingsård och det verkar som om vi får kommunen med oss. När man sysslar med stöd till barn och unga tycker jag att det är jätteviktigt med kommunens stöd för att ge verksamheten stabilitet och kontinuitet, säger Ulrika Olsson.
Nu återstår det bara att hitta en lämplig lokal. Kanske kommer lösningen redan nästa vecka och då dröjer det inte länge innan verksamheten kan rulla i gång.