Annons

Psykiatrin skärper patientsäkerheten

Tidigare brister i dokumentationen skulle åtgärdas. Men när Socialstyrelsen följde upp en självmordsanmälan från psykiatrin i Trelleborg upptäckte de att bristerna fanns kvar. Nu har man upprättat en patientsäkerhetsgrupp.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2012
Foto: 

Vi har sett att det är många fall där psykiatrin i Trelleborg brister i dokumentationen, menar Mats Holmgren från Socialstyrelsen, som inspekterat fallet.

Det var i maj som chefsläkaren för Psykiatri Skåne anmälde ett självmord i Trelleborg. Vid inspektionen såg Socialstyrelsen att det saknades utlåtanden och anteckningar i patientens journalhandlingar. Papper var i oordning, och patientens vårdplanering var ofullständig.

Annons

Nu har psykiatrin i Trelleborg vidtagit åtgärder. Vid årsskiftet utformades en patientsäkerhetsgrupp. Dem ska jobba med att självmordsbedömningar dokumenteras på rätt sätt.

– Det finns sedan tidigare en central patientsäkerhetsgrupp för hela förvaltningen. Men i november tillsatte Trelleborg en egen, lokal grupp, säger Ann-Christine Offerlind som är verksamhetschef för Psykiatri Skåne i Trelleborgs kommun.

Gruppen ska se till att det görs en behandlingsplan för varje patient. Det kommer också att finnas två teamledare på allmänmottagningen. De ska se till att varje patient får en primärkontakt och att det upprättas en vårdplan till varje patient.

Varför dokumentationen brustit tidigare är svårt att svara på, enligt Ann-Christine Offerlind.

– De stickprover i dokumentationen jag gjort har inte visat på brister. Det är ingenting jag kan försvara, säger hon.

Psykiatrin i Trelleborg ska även använda sig av så kallad egenkontroll. Det innebär att man till exempel ska granska sina kollegors journaler.

– Vi bedömer att patientsäkerhetsgruppen ska vara en tillräcklig åtgärd, säger Mats Holmgren på Socialstyrelsen.

Maria Sällberg
Moa Fahlander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons