Annons

Provanställd får upprättelse

I nästan två månader förra året var den 22-årige trelleborgaren provanställd som fastighetsskötare utan att få någon lön. Nu har arbetsgivaren dömts till böter.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2010

TRELLEBORG. I nästan två månader förra året var den 22-årige trelleborgaren provanställd som fastighetsskötare utan att få någon lön. Hans arbetsgivare, en 42-årig man som driver egen firma, sade den 29 oktober upp honom med omedelbar verkan.

Nu har arbetsgivaren dömts av Ystads tingsrätt till att betala 51 335 kronor i lön, semesterersättning och ränta till den anställde. Dessutom ska han betala 50 000 kronor i allmänt skadestånd till 22-åringen.

Annons

22-åringens jurist Nada Savic framhöll för rätten att arbetsgivaren enligt lag bara kan bryta en provanställning om den anställde får veta det minst två veckor i förväg.

Enligt juristen ska arbetsgivaren ha förklarat för 22-åringen att han inte haft råd att betala ut någon lön. Två dagar senare ska han ha sagt att 22-åringen sägs upp på grund av att han misskött sina arbetsuppgifter, vilket 22-åringen förnekar.

Tingsrättens dom är en tredskodom eftersom arbetsgivaren valt att inte svara på stämningen.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons