Annons

Protester vände vinden i Södra Åby

Det blir inga vindkraftverk i Södra Åby den här gången heller. Bo Henriksson, som tänkt uppföra verken, går inte vidare med planerna.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2012
Bo Henriksson, till vänster, sökte närboendes stöd för två vindkraftverk i Södra Åby. Lars Persson och Richard Holmkvist var inte imponerade.
Bo Henriksson, till vänster, sökte närboendes stöd för två vindkraftverk i Södra Åby. Lars Persson och Richard Holmkvist var inte imponerade.Foto: Andreas Mårtensson

Beskedet gav han under torsdagens informationsmöte i Anderslövs församlingshem. Efter att ha lyssnat på många negativa åsikter om sina planer på två vindkraftverk mellan Södra Åby och Vallby meddelade Bo Henriksson att han lägger ner projektet.

– Jag bor ju själv i bygden, och om motståndet är så stort så kan det inte vara riktigt att sätta upp dem, sa Bo Henriksson.

Annons

Bo Henriksson har en gång tidigare sökt bygglov för vindkraftverk i Södra Åby. Då gällde planerna fyra verk, men det sade försvarsmakten nej till. Den ansökan som nu lämnats in handlar om två verk, som är lite lägre än förra gången.

Tanken den här gången var att erbjuda boende runt omkring delägarskap i det ena verket. Några på mötet förklarade att de var intresserade av ekonomiska skäl men de flesta ville inte veta av planerna.

– Vi är mycket negativa, värdet på våra fastigheter kommer att gå ner, sa Lars Persson som tillsammans med grannen Richard Holmkvist oroade sig för buller och skuggbildning på sina fastigheter i Vallby.

Nu verkar det alltså inte bli något av planerna.

– Jag tänker på nästa generation men det verkar inte vara så många som uppskattar det, sa Bo Henriksson till TA när mötet var slut.

Tove Sundén
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons