Annons

Protester när bank stänger

Till hösten blir det längre till banken för Smygeborna. Swedbank har bestämt sig för att stänga sitt kontor i byn. Men invånarna tänker inte se sin bank försvinna utan strid.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2008
James Gaddenius samlar in namn för att stoppa Swedbanks planer. Bild: Claes Nyberg
James Gaddenius samlar in namn för att stoppa Swedbanks planer. Bild: Claes NybergFoto: 

- Många är djupt besvikna. Jag tänker särskilt på de äldre som är beroende av ett kontor, säger James Gaddenius.

Han är en av de boende som nu höjer rösten. Så fort han fick hem Swedbanks informationsblad, om stängningen, i brevlådan bestämde han sig för att ta strid.

Annons

På bara några dagar har hans protestlistor fyllts med 300 namn. Listorna har placerats ut vid så gott som samtliga näringsidkare i byn.

För James Gaddenius kom beskedet att banken lägger ned som en blixt från klar himmel. Han försäkrar att många andra känner likadant.

- Vi hade inte fått någon förvarning. Det är taskigt att man gör så här efter så lång tid. Jag har varit kund i banken sedan 1973, säger han.

Enligt James Gaddenius är det många av företagarna som vänder sig till banken för att sätta in sina dagskassor. Utan bank tvingas de framöver till fler resor, eller så måste de förvara pengarna hemma eller på företaget.

- Dessutom är det konstigt att man stänger en bank då det byggs ut så mycket som det gör här.

Swedbank uppger att man stänger på grund av säkerhetsskäl.

Håkan Lindstrand, områdeschef, oroas över den senaste tidens händelser då ett flertal av Swedbanks kontor utsatts för rån och rånförsök.

- Så sent som i december utsattes vi för ett rånförsök i Smyge. Veckan innan genomfördes ett fullbordat rån i Skivarp, säger Håkan Lindstrand.

De två anställda vid kontoret i Smygehamn kommer därför att flyttas till kontoret i Anderslöv i stället. Dit även kunderna hänvisas.

- Våra erfarenheter är att ju fler arbetskamrater man har desto tryggare känner man sig, menar Lindstrand.

Enligt Swedbanks planer stängs kontoret den 29 augusti. Inom kort planerar Gaddenius att överlämna listorna till banken.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons