Annons

Protester kring nyetablering

Protesterna kring Bona Kemi ABs planerade etablering i kommunen växer. Både villaägare och lantbrukare är oroliga. Bolaget ska i den planerade anläggningen framställa bindmedel för lacker, färdiga lacker, rengöringsmedel samt halvfabrikat för vidare framställning vid bolagets anläggning i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2003

- Jag är inte på något sätt emot industriell utveckling. Men för mig verkar det helt galet att lägga en sådan här anläggning nästan mitt i centrum, säger Leif Persson. Han har ett lantbruk i närheten av den plats mittemot Pergos lager på Hedvägen, där Bona Kemi AB har planer på att etablera den aktuella anläggningen. Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som lämnats in till miljödomstolen i Växjö, kommer tillverkningsprocessen resultera i olika former av utsläpp. Man har räknat med att 1500 kubikmeter processavloppsvatten per år kommer släppas ut till det kommunala reningsverket. - Vi kommer tvätta ett antal kärl som används i produktionen. Processavloppsvattnet renas först på anläggningen och går sedan vidare till det kommunala reningsverket. Det är svårt att veta exakt vilka kemikalier vattnet kan innehålla. Men vi har gjort tester på anläggningen i Malmö, som vi låtit analysera. De visar att det vatten vi släpper vidare går lätt att bearbeta på ett vanligt kommunalt reningsverk, säger Arne Wallin, miljöchef på Bona Kemi AB. Vidare räknar man med att förbränningen av naturgas kommer leda till ökade luftutsläpp i kommunen. Det handlar om 0,5 ton kväveoxid och 800 ton koldioxid. Enligt Arne Wallin på Bona Kemi, är den miljöpåverkan tillverkningsprocessen har på sin omgivning liten för att vara en anläggning av den planerade typen. I dagsläget ligger ärendet hos miljödomstolen. Ett antal instanser, däribland länsstyrelsen och miljönämnden i Trelleborg, har begärt kompletteringar av miljökonsekvensbeskrivningen. Senast den 19 februari ska miljönämnden komma med sina slutgiltiga synpunkter till miljödomstolen. Om bolaget får sina tillstånd räknar man med att sätta igång produktionen 2005.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons