Annons

Projektet Tullstorpsån kan få en tvilling

Området kring Albäcksån kan komma att genomgå samma förvandling som motsvarigheten vid Tullstorpsån. Kommunen har fått extra ekonomiskt stöd för att lägga grunden till projektet.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2012
Foto: Tom Wall

En slingrade å som kantas av levande våtmarker. Så kan området kring Albäcksån se ut i framtiden. Det säger Annika Hansson, miljöhandläggare på kommunens avdelning för hållbar utveckling.

– Pengarna vi har fått täcker första steget. En person kommer arbeta deltid med Albäcksån från hösten och året ut. Det handlar mycket om ett socialt projekt. Personen ska kontakta markägarna i dikningsföretagen kring ån och undersöka hur intresset för detta ser ut, säger Annika Hansson.

Annons

Om markägarna är positiva till projektet blir nästa steg att anlägga våtmarker och återställa åns naturliga förlopp. Men då krävs också större ekonomiska muskler. Kommunen har i nuläget fått 3 000 000 kronor från Havs- och vattenmyndigheten. Pengarna ska dock fördelas mellan flera olika projekt, förutom Albäcksån. Det handlar dels om att bygga dammar på översvämningsdrabbade platser i kommunen till exempel Vallby och Södra Åby. Dels om att odla vass vid Tullstorpsån för att framställa bränsle till biogasproduktionen.

– Så Albäcksån är en del av ett helhetsgrepp. Men det finns pengar att ansöka om från länsstyrelsen för att bygga våtmarker och på så sätt gå vidare med Albäcksån. Dessutom tycker kommunen att detta är en viktig fråga, säger Annika Hansson.

Syftet med satsningen är att minska övergödningen av Östersjön. Idag är Albäcksån en motorväg för näringsämnenas väg till ett innanhav som redan är hårt belastat.

– Ån dikades ut för att få mer mark och odla mat. Det är väl rimligt. Men det har fört med sig problem när näringsämnena från jordbruket inte kan samlas upp längs vägen säger Annika Hansson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons