Annons

Projektanställd fick gå efter bakgrundskoll

Fyra månader in i en projektanställning fick mannen sluta. Orsaken var att kommunen tittat i hans belastningsregister. Nu anmäler han till Justitieombudsmannen.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2013

Mannen fick beskedet när han blev inkallad till sin chef tillsammans med Trelleborgs kommuns personalchef Magnus Dahlberg.

- Det var en fredag i juni, precis efter lunch. De kom och sa att de ville prata med mig. Efter det mötet var det bara tack och hej. Det kändes hemskt, jag fick sluta helt tvärt, berättar mannen.

Annons

Han blev tillsagd att han kunde gå när han ville, och inte behövde säga någonting till sina kollegor.

- Jag bara gick och så var det inte mer med det. Att ha jobbat så nära med människor och sen plötsligt bara lämna, det blir ju massa snack och grejer, de undrar såklart vad det är som har hänt.

Enligt mannen hade hans chefer gjort en bakgrundskoll på honom, och hittat saker i belastningsregistret som de inte var nöjda med. Under mötet ska de ha sagt att de var osäkra på om han utgjorde en säkerhetsrisk, men att de inte var beredda att chansa.

Det är därför mannen nu JO-anmäler Trelleborgs kommun.

- Jag har grubblat länge nu och vill veta varför de gjorde så här. Vad jag vet har man inte rätt att göra kontroller av en anställd om man inte begär det vid anställningens början eller om personen till exempel jobbar med barn. Och det gör inte jag, säger han.

Han tycker det är märkligt att kommunen plötsligt, efter att fyra månader av en sex månader lång anställning gått, valde att kolla upp hans bakgrund. Särskilt eftersom han säger sig ha skött sitt jobb exemplariskt. Dessutom menar han att hans arbetsgivare hade uppgifter som man normalt inte kan hitta, och som han undrar var kommunen har fått ifrån.

Någon ytterligare förklaring har mannen inte fått av sin före detta arbetsgivare. Nu söker han arbete, men är orolig för vad den här händelsen kan orsaka.

- Det här har gjort det väldigt problematiskt för mig. Dels rent ekonomiskt, men det ökar ju inte heller direkt mina möjligheter till att få fler jobb inom kommunen. Och om någon annan ringer dem för en referens vet man ju inte vad de säger.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons