Annons

Projekt ska göra alger till energi

Under tre år ska Trelleborgs kommun och åtta andra aktörer i Sverige och Polen samarbeta för att ta vara på syreslukande alger och omvandla dem till biogas. Igår hölls upptakten i Västra Torp.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2010
Syreslukande alger ska omvandlas till biogas.
Syreslukande alger ska omvandlas till biogas.Foto: 

De ruttnande algerna längs kusten ska tas omhand och omvandlas till biogas. På så sätt ska stanken minska, algerna ge energi och havet må bättre.

EU har delat ut 12 miljoner kronor till projektet som är ett samarbete mellan Trelleborg, polska Sopot och sju andra aktörer i länderna.

Annons

Deltagarna som under torsdagen och fredagen var med på projektupptakten i Västra Torp är entusiastiska.

– Det innebär att man reducerar det totala utsläppet av kväve och fosfor, säger Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i miljönämnden.

Under upptakten har deltagarna fått se vilka möjligheter det finns till insamling av alger. I projektet ska forskare undersöka hur algerna kan omvandlas till energi i biogasanläggningar.

Även Sopot ska undersöka möjligheten till insamling av alger. Bland projektdeltagarna finns Grazyna Kowalewska, professor med inriktning på övergödning och havsföroreningar vid Oceanologiska forskningsinstitutet i Polen. Hon håller på att utveckla ett varningssystem för algblomning. Med olika metoder ska det bli möjligt att förutse när nivån kommer att öka. Stinkande alger är ett problem för turistorten Sopot.

– Stranden ligger i hjärtat av staden så det är viktigt, säger Grazyna Kowalewska.

Medan Trelleborg kan få ta del av ett varningssystem kan polackerna få lärdom av samarbete på landsbygden. Kring Tullstorpsån har lantbrukarna samarbetat om att skapa våtmarker och andra hinder för att fosforrikt vatten inte ska ta raka vägen ut i Östersjön. Det pommerska centret för lantbruksutbildning i Polen kommer att gå ut till 500 gårdar för att ge lantbrukare möjlighet till utbildning.

För bara någon dag sedan beslutade EU-kommissionen att ge bidrag till ett utbildningscenter på Jordberga. Hur mycket pengar det handlar om vet ännu inte Sten Björk, ordförande för projektets styrgrupp och s-politiker. Det sökta bidraget var på 10 miljoner kronor.

– De första deltagarna kommer från Polen, konstaterar Sten Björk.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons