Annons

Projekt ger motion och nya vänner

Med spring i benen och andan i halsen tar sig särskolans elever över häckarna ute på löparbanan. Friidrottstränaren Greger Nyberg låter det ta den tid det tar.
Trelleborg • Publicerad 10 oktober 2006
När man stöter kula krävs det en viss finess.
När man stöter kula krävs det en viss finess.Foto: 
Han står över ett kast och lägger upp strategin inför nästa gång.
Han står över ett kast och lägger upp strategin inför nästa gång.Foto: 
Greger Nyberg och hans elever är långt ifrån hopplösa. Bild: Claes Nyberg
Greger Nyberg och hans elever är långt ifrån hopplösa. Bild: Claes NybergFoto: 
Lucas Åkerman-Berndtsson och Greger Nyberg hjälps åt att överbrygga alla hinder.
Lucas Åkerman-Berndtsson och Greger Nyberg hjälps åt att överbrygga alla hinder.Foto: 
Andreas Gustavsson har sin egen kulstötarstil och larmar i väg ett av kloten.
Andreas Gustavsson har sin egen kulstötarstil och larmar i väg ett av kloten.Foto: 

Ett friidrottsprojekt mellan Bäckaskolan och IFK Friidrott möjliggör att eleverna från särskolan och några av Bäckaskolans tredjeklassare får en chans att mötas på Östervångsvallen. En gång i veckan får eleverna prova på ett par friidrottsgrenar under ledning av Greger Nyberg. – Jag har instruerat inom friidrott i över 35 år och har tränat på många olika nivåer. Det som är roligt och härligt med att träffa de här barnen är att de är så spontana och nästan alltid glada och pigga, säger han.

Varje år anordnas en idrottstävling för särskolor på Atleticum i Malmö och nu ligger Trelleborgslaget i hårdträning. Tack vare ett bidrag från Riksidrottsförbundet kan man finansiera resan dit och andra omkostnader i samband med träningen. Bäckaskolan har en tydlig hälsoprofil och därför vill man uppmuntra barnen att röra på sig mer.

Annons

– Motion är en färskvara. Man måste röra på sig hela tiden. Då är det viktigt att eleverna känner att det är kul att idrotta, säger Ing-Marie Wendel som är specialpedagog. Vid varje idrottstillfälle är fyra av tredjeklassarna med och idrottar. Eftersom det är olika elever varje gång får alla lära känna eleverna på särskolan litegrand. Ing-Marie Wendel tycker att det är värdefullt att man tidigt kommer i kontakt med personer som är annorlunda.

– Ju tidigare barnen lär sig att alla är olika desto bättre. Det normala är ju att vara unik, säger Ing-Marie Wendel.

Sara RiisHasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons