Projekt för missbrukare får halv miljon

Statliga pengar ska ge missbrukare bättre stöd vid hemkomsten. Trelleborgs kommun fick 500 000 kronor när länsstyrelsen i måndags beslutade om att fördela 14 statliga miljoner till missbruksprojekt i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 27 oktober 2005

– Det var precis vad vi sökte, säger en glad Anna von Reis, chef för Beroendeenheten.

Pengarna är öronmärkta för att hitta nya sätt att hjälpa missbrukare som kommer tillbaka från behandlingshem.

– Vi kommer att förstärka personalen på Ripagatan med en tjänst. Det innebär att vi kan ha ett team av stödpersoner till de missbrukare som flyttar tillbaka till Trelleborg efter behandlingen.

Stödet kan bestå i att hjälpa till med att ordna ekonomin, samtala när ångest och tvivel sätter in, hjälpa till med olika myndighetskontakter eller att bara ordna upp vardagen. Tidigare har missbrukare haft kontakt med sin socialsekreterare ett år efter behandlingen, men det innefattar bara samtal på kontoret. Anna von Reis ser att behovet är större än så.

– Just nu får vi köpa in de här tjänsterna utanför kommunen eftersom vi inte har möjlighet att ha lägenheter med stödpersoner här i Trelleborg. Men det finns många missbrukare som mår bättre av att flytta hem efter avslutad behandling.

Därför ska projektpengarna också räcka till hyra av en lägenhet som kan användas vid mer akuta behov. I dag samarbetar Beroendeenheten med Trelleborgshem för att före detta missbrukare ska få en lägenhet.

– Vi hyr lägenheten och garanterar hyran tills personen har fått ordning på sitt liv. Men det är inte så lätt att få tag i en lägenhet i dag, därför vill vi också ha en i beredskap om vi snabbt behöver hjälpa någon som vill flytta hem.

Anna von Reis uppskattar att det kan röra sig om fem till sex personer om året som blir berörda av det nya projektet som är tänkt att drivas i tre år innan man gör en utvärdering.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.