Annons

Projekt bryter ensamhet och hjälper äldre tillbaka till gemenskapen

Ensamhet och en känsla av isolering är något som kan drabba många äldre människor. När barnen bor långt hemifrån och man inte längre har ett jobb att gå till kan bekantskapskretsen hastigt försvinna. Projektet Må bättre arbetar för att hjälpa ensamma pensionärer tillbaka till ett socialt liv.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2009
Foto: 
Jeanette Bengtsson och Helén Carlströms projekt Må bättre har fått Maj-Britt Nilsson och Carita Borgström att komma ur ensamheten och ut i samhället.
Jeanette Bengtsson och Helén Carlströms projekt Må bättre har fått Maj-Britt Nilsson och Carita Borgström att komma ur ensamheten och ut i samhället.Foto: 

TRELLEBORG. – Det är lätt att bli ensam som pensionär. Jag har flyttat runt mycket i livet och kom till Trelleborg för fyra år sedan. När jag sedan blev pensionär upptäckte jag att jag var väldigt ensam, säger Carita Borgström, en av pensionärerna som omfattas av projektet.

Må bättre startade vid årsskiftet av Helén Carlström och Jeanette Bengtsson, båda med många års erfarenhet från äldreomsorgen. Syftet är att bryta den isolering och ensamhet som drabbar många äldre som inte har flyttat till äldreboenden utan bor kvar i det egna hemmet.

Annons

– Ofta när man kommer hem till någon pensionär och frågar hur de har det får man svaret att det är så trist och att det bara händer saker när personalen kommer, säger Helén Carlström.

Satsningen finansieras med statliga medel och hjälper pensionärer att på olika sätt lotsas tillbaka ut i samhället igen.

– Många äldre kanske har varit sjuka eller vårdat en sjuk partner en tid. När de sedan har blivit bättre kan de uppleva att bekantskapskretsen har fallit bort och att det är svårt att komma ut i gemenskapen igen, säger Jeanette Bengtsson.

Den första kontaken sker ofta genom hemtjänsten som berättar för de äldre om projektet. Därefter gör Helén och Jeanette ett hembesök där de pratar om vilka behov som finns och vad de kan erbjuda.

– Vi kan till exempel sätta den äldre i kontakt med en förening. Om någon tycker om att virka kan vi ordna så att personen får träffa andra som virkar. Bingo och sittgympa är också saker vi kan ordna, men många vill helt enkelt ha en väninna, någon att prata med, säger Helén Carlström.

I det fallet finns större och mindre dagcentraler dit de äldre kan komma och dricka kaffe och träffa andra i samma situation. Maj-Britt Nilsson går en gång i veckan till Akka för att träffa en liten grupp och prata och fika tillsammans. Men för henne var det inte självklart att komma ut.

– Jag var inte alls ivrig till en början. Men Helén och Jeanette krusade så mycket att jag gick med på det till slut. Och det blev jättebra. Det är roligt att ha någonting att gå till fastän man är gammal och skröplig. Jag hade bara legat inne hela dagen annars, säger Maj-Britt Nilsson.

– Att bli sedd och ha några som säger att de saknat mig om jag varit borta, det betyder väldigt mycket, fortsätter hon.

I nuläget har 110 pensionärer kommit ut på olika aktiviteter genom Må bättre. Carita Borgström är en av få som själv tog initiativ till att gå med.

– Ensamhet är väldigt svårt att prata om och det är inte lätt att erkänna att man känner sig ensam. Jag var jättenervös för hur jag skulle bli bemött, säger hon och berättar att hon idag är aktiv med både vävning och en datakurs.

Annons

Majoriteten av pensionärerna i projektet är kvinnor. Endast 15 stycken är män.

– Män har nog ännu svårare än kvinnor att erkänna att de är ensamma. Vi jobbar för att få ut fler män på aktiviteter men det är svårt, säger Helén Carlström.

Lucas Dietrichson
Linn Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons