Annons

Program till tusen börjar ta form

Första veckan i juni nästa år blir det nytt jubileum i Trelleborg. Genom att lägga ihop 755 (år sedan Trelleborg nämns i skrift), 145 (år sedan Trelleborg fick tillbaka stadsrättigheterna) och 100 (år sedan Vattentornet restes) får man ihop 1 000 år.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2011
Loggan för jubileet har skapats av Nina Gyllenkrook till en kostnad av cirka 8 000 kronor.
Loggan för jubileet har skapats av Nina Gyllenkrook till en kostnad av cirka 8 000 kronor.Foto: 

– Vi vill, på ett blygsammare sätt, upprepa lite av jubileumsåret 2007, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). 2012 firar vi jubileum i en vecka, första veckan i juni.

En del av arrangemangen från jubileumsåret 2007 ska tas upp igen.

Annons

– Vi vill gärna försöka ordna en föreningsparad igen, säger Ingrid Wall, informationschef på Trelleborgs kommun.

Ulf Bingsgård menar att det också vore trevligt att ha någon form av bomässa igen.

– Inte med någon samlad utställning, men med en presentation av områden som håller på att byggas ut och områden som är på gång, säger han.

Det kan handla om områden där besökarna kan köpa tomter, som på Västervång och i Skegrie, och områden där man redan bygger, som vid Serresjöskolan och Strandbyn vid Svartesjö.

Det preliminära programmet startar med en förfest på fredag 1 juni. Lördagen ägnas åt barn och ungdomar medan söndagen blir föreningarnas dag. Måndag och tisdag ska kommunen och näringslivet presenteras och på onsdagen blir det firande av nationaldagen.

– Vi siktar på att matcha årets succéfirande av nationaldagen, säger Ulf Bingsgård, med en stor artist av något slag.

Budgeten för jubileet ligger på en halv miljon kronor plus 100 000 kronor för arrangemang på äldreboenden och för rörelsehindrade.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons