Annons

Prognos visar på 10 miljoner i underskott

Prognosen efter delårsrapporten visar att Trelleborgs lasarett gör ett underskott på 10 miljoner kronor i år. Nu måste man sätta in åtgärder för att minska kostnaderna. Dessutom kan 2012 bli ett ännu tuffare år.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2011

– Det finns stora risker att sjukskrivningarna ökar igen. Vi kan se tendenser till att det redan har börjat, säger Marianne Pettersson, huvudskyddsombud på Trelleborgs lasarett.

Samtidigt säger hon att det just nu råder lite av en glädjeyra på lasarettet efter att man precis öppnat den nya vårdavdelningen.

Annons

– Nu upplevs arbetet som ganska drägligt. Men ska vi spara in 10 miljoner kronor i år så krävs drastiska åtgärder, säger hon.

Enligt sjukhuschef Magnus Heiman beror budgetunderskottet på att man till stora delar fått ökade kostnader för bland annat labb, röntgen och mediciner.

– Det är knutet till det stora patientantalet som vi haft under året. Nu måste vi konkret titta på åtgärder för resten av året, säger Magnus Heiman.

Det kan bland annat innebära att man inte väljer att göra planerade operationer kring jul- och nyårshelgerna.

– Vissa väntetider kan då gå upp från en månad till två. Det är en av de saker som vi tittar på inför att vi drar över i år, säger han.

Hur budgeten för nästa år kommer att se ut vet han ännu inte men förmodligen blir det tufft.

– Men uppdragsökningen kommer säkert att fortsätta. Det innebär att vi måste bromsa samtidigt som vi ska gasa för 2012. Det är inte en jättelätt sits.

Enligt Magnus Heiman har man genom olika förändringsarbeten lyckats effektivisera arbetet på lasarettet rejält de senaste åren.

– Tittar man på hur mycket sjukvård varje medarbetare producerar så är det 20 procent mer idag jämfört med januari 2009, säger Magnus Heiman som menar att det till största delen handlar om förändringar av rutiner och processer.

Samtidigt var 2010 ett tufft år för personalen.

Annons

– Då var arbetsmiljön definitivt inte optimal. Då hade vi situationer som var knutna till besparingarna. Detta har vi kunnat justera inför detta året, menar Magnus Heiman.

Marianne Pettersson betonar att personalen ofta känner sig pressade av signalerna om att man hela tiden behöver spara pengar.

– De behöver arbetsro, säger hon.

Det högre tempot i vården har enligt Marianne Pettersson lett till att tiden för reflektion och utveckling har minskats drastiskt.

– Dessutom börjar man nu diskutera om det är så att personalen gör för mycket för patienterna. Det känns märkligt att ha en sådan diskussion när människor arbetar så hårt och är engagerade.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons