Annons

Problemen med skoltaxi fortsätter

Det har inte varit en rolig skolstart för Linus Borglin och Jordan Westerlund. Deras skoltaxi har antingen kommit för sent eller varit en timme tidig. De är inte ensam om att ha problem med skolskjutsen. Nu lovar bildningsförvaltningen bättring.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2013
Foto: GUNANR LUNDMARK / SVD / SCANPIX

Två timmar tog det för Linus Borglin att komma hem till Södra Åby från Vannhögskolan i onsdags. En timme efter att skolan slutat för dagen ringde han sin mamma Jeanette Borglin för att berätta att taxin ännu inte kommit. När hon kollade upp vad som hänt menade Taxi Trelleborg att bilen var avbeställd men att en ny skulle skickas direkt. Ändå tog det ytterligare en timme innan Linus Borglin var hemma.

- Jag hade verkligen inte avbeställt bilen och hann bli riktigt orolig när Linus inte kom hem. Såhär ska det väl inte fungera? säger hon.

Annons

På morgonen har det varit problem åt andra hållet: taxin har kommit för tidigt. Det har slutat med att Linus Borglin kommit till skolan tre kvart innan den börjar och fått vänta på skolgården istället.

- Han går i sexan och har inget fritids att gå till. Det är inte så kul för honom att vänta så länge, säger Jeanette Borglin.

I Fjärdingslöv har Jordan Westerlund inte heller haft en bra skolstart. I tisdags och onsdags väntade hon förgäves på att taxin skulle komma. Mamma Maria Westerlund fick köra henne istället.

- Sen ringde de klockan halv nio och frågade efter vägbeskrivning. Men då hade hon ju redan börjat skolan, säger Maria Westerlund.

På torsdagen kom bilen tidigare, men anlände till skolan tre kvart innan första lektionen.

- Det är ju fel. De ska väl lämna henne i anslutning till att skolan börjar?

Båda föräldrarna är kritiska till att de inte fått någon information angående vilket bolag som ska köra skoltaxin denna termin.

På bildningsförvaltningen jobbar bland andra Calle Karlsson, vikarierande administrativ chef, hårt för att få skoltaxin att fungera. I våras körde Taxi Kurir dessa turer på ett tillfälligt avtal i väntan på att en upphandling skulle bli klar. På grund av överklaganden och upphandlingsregler drog processen ut på tiden. Taxi Trelleborg skrev på avtal med Trelleborgs kommun först i måndags, det har därför inte funnits tid till förberedelser.

- Vi tycker att övergången gått lite sämre än förväntat. Många föräldrar har hört av sig och berättat om problem dessa dagar. Vi jobbar för att få allt att fungera, säger Calle Karlsson.

Han tycker det Linus Borglin och Jordan Westerlund varit med om dessa dagar är fel.

Annons

- Så ska det inte vara. Vi kommer att gå igenom Taxi Trelleborgs körtider så fort som möjligt och kolla så att de är rimliga, säger han.

Det avtal som Trelleborgs kommun slutit med Taxi Trelleborg är på ett år och innehåller flera krav med vite som följd om de inte hålls.

- Vi har många möjligheter att trycka på för att få detta att fungera. Men man måste komma ihåg att det enbart gått några få dagar. Nu jobbar vi på att lösa problemen, säger han.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons