Annons

"Problemen finns i hela samhället"

Fagerängen har av kommunalrådet Egil Ahl (s) pekats ut som ett av Skånes mest brottsbelastade områden. Trelleborgshems områdeschef Conny Nilsson känner inte igen beskrivningen av hur det ser ut på Fagerängen.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2004

- Jag tycker att det är vanskligt när man går ut och generaliserar ett helt område så här. Särskilt för de som bor här. Det är inte bra för självförtroendet, säger Conny Nilsson, områdeschef på Trelleborgshem. Tre luggslitna flaggor, två för Trelleborgshem och en för hyresgästföreningen, smattrar i den kalla vinden när TA promenerar runt på Fagerängen tillsammans med Conny Nilsson. På några av gårdarna är de vita staketen kring uteplatser, cykelhus och sophus gröna av fuktskador men på hälften av gårdarna har det gamla träet bytts ut mot nytt. Resten ska bytas under året. Conny Nilsson nekar inte till att det finns problem av olika slag på Fagerängen men menar att de inte är specifika för just det här området. - De problemen finns i helas samhället. Tyvärr ser man att inbrott och skadegörelser ökar överallt. Han ställer sig frågande till om de ungdomsgäng som sägs härja i området verkligen är så stora som det uppgetts och om de begår så många brott som polisen antytt. - Det är bara att beklaga att polisen inte gör något åt det i så fall, säger Conny Nilsson som tycker sig ha märkt reaktioner hos hyresgästerna efter den senaste tidens skriverier. - Man hör att hyresgästerna är bekymrade över att deras område nu pekats ut på det här sättet. De känner inte riktigt igen sig i den bilden. Conny Nilsson har varit områdesansvarig för Trelleborgshems fastigheter i östra Trelleborg i 13 år. Han tycker att Fagerängen under åren förändrats till det bättre. - Jag tycker att skapats en viss stabilitet på området, säger Conny Nilsson. För 10-15 år sedan stod ett stort antal lägenheter på Fagerängen tomma men i dag rör det sig enligt Conny Nilsson bara om 4-5 lägenheter. En del av de tomma lägenheterna tog kommunen över och hyser numera seniorboende, äldreboende, vårdcentral, socialförvaltning och förskola. - Det har bidragit till att förändra strukturen på området, säger Conny Nilsson. Han uppskattar att det bor mellan 1050 och 1400 personer på området och gissar att runt 65 procent av dessa har utomnordisk bakgrund. Trelleborgshem hade från början 400 lägenheter på området men har i dag 350. Det utgör en femtedel av Trelleborgshems hela lägenhetsbestånd. - Jag skulle vilja att man lyfter fram att Fagerängen är fyra gånger så stort som vårt normalområde, säger Conny Nilsson. Om man sätter antalet brott i proportion till storleken på Fagerängen menar Conny Nilsson att det ur brottssynpunkt inte utmärker sig mer än andra områden i Trelleborg.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons