Annons

Privata fastigheter kan få höjd hyra

Ytterligare hyreshöjningar i privata fastigheter i Trelleborg kan bli verklighet redan i år. Hyresgästföreningen har fått en muntlig avisering om att Fastighetsägarna Syd planerar att genomföra ett antal bruksvärderingar i år.
Trelleborg • Publicerad 5 maj 2003

- När vi förhandlade om hyrorna fick vi ett muntligt besked att man kommer att välja ut vissa fastigheter till hösten för att göra en bruksvärdering, bekräftar Monica Lindsjö, förhandlare på Hyresgästföreningen. Vid en bruksvärdering jämför man en privat fastighet med en likvärdig inom allmännyttan för att se om hyran ligger över eller under jämförelseobjektet. Är den privata fastigheten byggd på 70-talet ska man jämföra den med en fastighet från Trelleborgshem från samma årtal. - Man tittar på standarden, inte på underhållet, berättar Monica Lindsjö. - Faktorer som spelar in är till exempel standarden på kök och bad, om det finns nya eller gamla fönster och om fastigheten har hiss. Vid en bruksvärdering besiktigar både fastighetsägaren och Hyresgästföreningen lägenheterna. Därefter kommer man överens om vad som ska gälla. Ibland kan det handla om att jämna ut hyresskillnader som har uppstått inom samma fastighet. Under de senaste två åren har flera hundra bruksvärderingar genomförts i Malmö. som en följd av detta har både hyreshöjningar och hyressänkningar skett. Björn Andersson på Fastighetsägarna Syd, som företräder privata ägare av ca 2 000 lägenheter i Trelleborg, kan i dagsläget inte ge några närmare detaljer kring den eventuella bruksvärderingen. - Det är för tidigt att gå ut med det här i media. Vi har varken bestämt någon exakt tidpunkt eller hur många fastigheter det handlar om.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons