Annons

Privat initiativ för att utveckla centrum

Fastighetsbolaget Abitare fortsätter sin offensiv i Trelleborg. Företaget erbjuder sig nu att satsa 250000 kronor på en arkitekttävling. Syftet är att utveckla Trelleborgs stadskärna.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2005

Tommy Qvarfort, vd på Abitare, tar upp förslaget i ett brev adresserat till kommunstyrelsen. Företaget har på senare tid gjort sig känt genom flera större fastighetsaffärer i Trelleborgs centrum. Under året har man köpt sparbankshuset, McDonaldshuset samt grannfastigheten till Sparbanken där Dressman huserar. Nu vill Tommy Qvarfort sätta fart på utvecklingen i centrum. Tanken är att tre arkitekter ska bjudas in till en tävling för att skapa förslag till hur ett attraktivt handelscentrum ska utvecklas i stan.

– Det är viktigt att få intryck utifrån från erfarna arkitekter som varit med om att ta fram förslag med lyckat resultat, säger Tommy Qvarfort.

Annons

Tommy Qvarfort satsar genom sitt bolag dessutom 250000 kronor i tävlingen. Pengarna ska gå till ersättningar till de deltagande arkitekterna. Kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) är positiv till en arkitekttävling och ser inget konstigt i att initiativet kommer från ett privat företag.

– Vi har diskuterat det här inom kommunen men Abitare hann före. Det är bra att det är fler som är intresserade av detta, säger Egil Ahl.

Egil Ahl planerar att sätta ihop en grupp som ska titta på hur en tävling kan läggas upp och han vill gärna se att ett vinnande tävlingsförslag kan ställas ut på boutställningen 2007. Tävlingsbidragen ska belysa hur man kan skapa ett attraktivt handelscentrum, hur Hamngatan kan utvecklas till en innerstadsgata, boendemiljön i centrum, parkeringslägen och kommunikationer till centrum.

Tommy Qvarfort anser att ett bra centrum med bra kommunikationer är avgörande för Trelleborgs fortsatta utveckling. Han tycker inte att en kvarts miljon är ett högt pris för tävlingen.

– Vid ett framtida projekt är det en liten summa pengar. Man får kreativa idéer för en rimlig peng, säger Tommy Qvarfort.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons