Annons

Prishöjning ska rädda betodlarna ur krisen

De svenska betodlarna höll på att ge upp. Men så höjdes minimipriset för sockerbetor. Anders Hempel är fjärde generationens lantbrukare och andas en försiktig optimism.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2009
Anders Hempel, betodlare. Foto: Malin Palm
Anders Hempel, betodlare. Foto: Malin PalmFoto: 

Regnet öser ner över Söderslätts jordbrukslandskap. Inte de bästa förhållandena för en betodlare som Anders Hempel.

– Helst ska det regna på natten och vara soligt på dagen, säger han.

Annons

Anders Hempel har ändå anledning att vara nöjd.

2006 genomförde EU en sockerreform som innebar minskade kvoter och sänkta priser för betodlare. I Sverige gav många odlare upp på grund av att transporterna till Sveriges enda sockerbruk i Örtofta plötsligt inte längre var lönsamma.

Men så kom räddningen 2007.

– Vi upplevde en drastisk prishöjning på vete som är ett index för prissättningen på övriga grödor, förklarar Anders Hempel.

Tillsammans med övriga betodlare i landet lyckades han ingå ett nytt avtal med ägarna till Örtofta Sockerbruk. Rent konkret innebär avtalet 250 miljoner kronor extra till betodlarna för årets och nästa års skörd.

– Prishöjningen är en vändning och vi har fått en ny ägare som verkar tro på svensk sockernäring, säger Anders Hempel.

Han är fjärde generationens jordbrukare på Ståstorps Gård utanför Trelleborg. Betodlingen på 44 hektar ska förhoppningsvis resultera i en skörd som ger 430 ton polsocker.

Men priserna på spannmål har börjat falla igen och mindre lantbrukare som Anders Hempel måste ta till nya knep för att klara sig på lång sikt.

– Jag delar en sexradig upptagare med tre andra lantbrukare för att få råd med den moderna tekniken. Det handlar om att äta eller bli uppäten.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons