Annons

Priserna på gödsel och utsäde rekordhöga

Spannmålspriserna har rusat i höjden under hösten. Men lantbrukarnas insatsvaror har ökat minst lika snabbt i pris och ätit upp en hel del av lantbrukets ökade intäkter.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2007
Spannmålspriserna har nått rekordhöjder under hösten, men när lantbrukaren har betalt höjningarna på gödningsmedel, utsäde, växtskyddsmedel, diesel och markpriserna blir det inte så mycket kvar. Arkivbild: Bosse Nilsson
Spannmålspriserna har nått rekordhöjder under hösten, men när lantbrukaren har betalt höjningarna på gödningsmedel, utsäde, växtskyddsmedel, diesel och markpriserna blir det inte så mycket kvar. Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

Sedan september månad i år har priset på vanlig NPK-gödning gått upp 45 procent och för kvävegödning med 32 procent.

– Efterfrågan på gödning har ökat, samtidigt som det är alldeles för liten konkurrens, säger Hans Ström, verksamhetschef på Lokalföreningen Södra Åby.

Annons

Många gödningsmedelsfabriker runt om i Europa har lagts ner och andra har köpts upp. Samtidigt har EU släppt kraven på att en viss del av marken inte ska användas för livsmedelsproduktion utan ligga i träda. I hela Europa rör det sig om omkring 10 procent av jordbruksmarken som ska odlas upp igen och då krävs det gödning, framför allt fosfor och kalium. I södra Sverige har trädan ofta använts för att odla teknisk raps som ska bli smörjmedel eller rapsdiesel. Med det höga spannmålspriset i höst har följt kraftigt höjda priser på utsäde. Vårutsädet har stigit med 46 procent i förhållande till våren 2007. Mönstret för utsädet är ungefär det samma som för gödningen. Ett fåtal företag kontrollerar hela marknaden.

Priserna på växtskyddsmedel är inte klara än. Prisförhandlingarna pågår och kommer att vara klara.

– Men jag gissar på en prishöjning på 15 till 20 procent, säger Hans Ström. Samtidigt ligger priset på diesel otroligt högt.

För att försäkra sig om hyggliga priser på spannmålen binder allt fler lantbrukare sin skörd på termin, det vill säga lovar att leverera till ett förutbestämt pris när det är dags.

– Många band maltkornet på 1:35 per kilo, säger Hans Ström. Men nu kan man få 2:40 kilot och det blir mycket pengar med sex ton per hektar.

Med dåligt odlingsväder i delar av Europa och i Australien, snabbt ökande efterfrågan på spannmål i Kina och Indien samtidigt som Europas odlingsareal kan öka med tio procent ökar hela tiden efterfrågan men produktionskapaciteten är begränsad.

– Alla skor sig nu, säger Hans Ström. Priserna på mark är skyhöga och man måste tänka sig för om man ska arrendera mark eller skriva om ett arrende.

Christer Hansson

0410-545 42

christer. hansson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons