Annons

Priser och pengar till kulturen

Kulturnämnden i Trelleborg delade i går ut två kulturstipendier och ett kulturpris. Skönsång, pianospel och ett stort kulturengagemang var det som premierades.
Trelleborg • Publicerad 14 december 2005
Två prisade kulturbärare. Anders Löfberg och Josefine A Sandberg tog i går emot kulturnämndens kulturpris respektive stipendium. BILD: CLAES NYBERG
Två prisade kulturbärare. Anders Löfberg och Josefine A Sandberg tog i går emot kulturnämndens kulturpris respektive stipendium. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Sedan tidigare är det känt vilka som tilldelats kommunens kulturpris respektive kulturstipendium. Men i går fick Rasmus Borg, Josefine A Sandberg och Anders Löfberg ta emot sina utmärkelser när kulturnämnden bjöd in till luciasoaré på Axel Ebbes konsthall.

Anders Löfberg tror sig vara unik i landet som kulturpristagare.

Annons

– Jag vet ingen annan bokhandlare som fått något kulturpris. Vi ses först och främst som företagare, säger Anders Löfberg.

Han är gärna med och arrangerar kulturevenemang av alla de slag och ser nostalgiskt tillbaka till tiden när det gick att ha stora artister på Kulturhuset. Mellan 1982-92 spelade berömdheter som Cornelis, Peps Persson och Fred Åkerström i huset. När Trelleborg firar 750-år 2007 firar kulturhuset 25 år i familjen Löfbergs ägo. Och det får det att klia i fingrarna på arrangören Anders Löfberg.

– Fred Åkerström var med under invigningsveckan 1982. Tänk om CajsaStina Åkerström tar upp facklan efter sin far. Jag tror nästan att jag skulle klara av att övertala henne, säger Anders Löfberg.

Han fick ta emot kulturpriset i form av två smidesljusstakar och ett diplom inramat bakom ett för dagen sprucket glas.

Kulturchefen Jörgen Flink hade haft en tung eftermiddag.

– Jag tänker inte byta det. Det är extra roligt, säger Anders Löfberg. Cirka 50 personer slöt upp till gårdagens evenemang som inleddes med Musik- och dansskolans luciatåg under ledning av Bodil Nilsson.

Josefine A Sandberg visade varför hon är en värdig kulturstipendiat med sång av Puccini, ackompanjerad av pianisten David Henningsson. De två bjuder förresten på nyårskonsert den 1 januari i Tullstorps kyrka.

– Jag älskar att sjunga och har alltid gjort det. Det behövs inget stipendium för att få mig att fortsätta med det. Men det är bra att folk uppmärksammas, säger Josefine A Sandberg som belönades med 10000 kronor.

Under kvällen delade kulturnämnden även ut ett stipendium ur Gunnar Nords stipendiefond. Pianisten Rasmus Borg som sedan i höstas läser på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, fick ta emot 12000 kronor. Rasmus Borg var dock inte på plats utan stipendiet togs emot av systern Olivia Borg.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons