Prisbelönt norrlänning ställer ut sina drömmar

Först London – sedan Trelleborg. Efter prestigefyllt pris ställer Hans Johansson ut sina tavlor på Kulturbruket.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2010
Foto: 
I drömtydning betyder fiskar kreativitet och lugn, förklarar Hans Johansson.
I drömtydning betyder fiskar kreativitet och lugn, förklarar Hans Johansson.Foto: 

TRELLEBORG. Nästan 2 500 konstnärer deltog i det respekterade London-galleriet Saatchis årliga tävling, men det var Hans Johansson från Nattavara som tog hem priset.

Idag bor norrbottningen utanför Eslöv och ställer gärna ut i Skåne. Från och med lördag syns hans tavlor på Kulturbruket i Trelleborg.

Tavlan som vann i London har ett särskilt tema, som också finns representerat på Kulturbruket. Det är färgstarka tavlor med fiskar bland motiven.

– De är inspirerade av en dröm jag hade för 15 år sedan. Jag jobbar med att få drömmen att framträda men det är jättesvårt. När jag lyckas ska jag sluta måla sådana tavlor, säger Hans Johansson.

Han målar också landskap och porträtt, och växlar mellan olika tekniker.

– Jag är nog ganska bred och gör vad som faller mig in. Jag har aldrig fastnat för någon speciell stil.

Kanske är det därför som han går hem både i London och på Söderslätt.

– Men New York där jag ställde ut för några år sedan är det enda stället utomlands där det går att sälja. Där tyckte de att det var häftigt med de starka färgerna. Och det var väl lite exotiskt att jag kommer från Norrland.

Johan Silfversten Bergman
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.