Annons

Prisade för mönstermurad tegelvägg

En tegelvägg så trelleborgsk att den till och med har ett enormt ”T” inmurat. Det gav på tisdagen Trelleborg AB kommunens samhällsbyggnadspris.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2022
Ronny Perdegård, Håkan Olsson och Lars-Göran Larsson fick kliva fram och ta emot samhällsbyggnadspriset 2022 för Trelleborg AB:s räkning.
Ronny Perdegård, Håkan Olsson och Lars-Göran Larsson fick kliva fram och ta emot samhällsbyggnadspriset 2022 för Trelleborg AB:s räkning.Foto: Lars Thulin

När Gummifabriken rev inne på fabriksområdet, bland annat fabrikens gamla torn, blev många ledsna för att en ikonisk siluett försvann. Men företaget lovade i samma veva att rekonstruera, med ett öga för de kvalitéer som de ursprungliga tegelbyggnaderna höll.

En projektgrupp tillsattes för att ordna en snygg ersättning. Bland annat fick man jaga fatt på rätt sorts tegel, och låta mönstermura på ett liknande sätt i den nya fasaden.

Annons

– Vi lade mycket tid och kraft på designen, säger Lars-Göran Larsson som var projektledare för Trelleborg AB:s interna renoveringsgrupp.

– Mönstringen har funnits sedan 1952, fortsätter han, den ville vi bibehålla eftersom det var lite synonymt med Trelleborg AB.

”Det är ett erkännande för jobbet vi har gjort. Vi tycker att vi har nått vår målsättning både utåt, utanför staketet, och för vår egen del.”
Lars-Göran Larsson

För arbetet har Trelleborg AB nu tilldelats samhällsbyggnadspriset. Med motiveringen ”En kulturhistorisk snegling och ett påkostat utförande som går över detaljplanens förväntningar. En homage till efterkrigstidens arkitektur och industrihistoria likväl som Trelleborgs historia.”

Enligt motiveringen "En kulturhistorisk snegling och ett påkostat utförande som går över detaljplanens förväntningar. En homage till efterkrigstidens arkitektur och industrihistoria likväl som Trelleborgs historia."
Enligt motiveringen "En kulturhistorisk snegling och ett påkostat utförande som går över detaljplanens förväntningar. En homage till efterkrigstidens arkitektur och industrihistoria likväl som Trelleborgs historia."Foto: Tomas Nyberg

Inte bara projektgruppen blev nöjda med jobbet. Det blev även grannarna på Öster, berättar Lars-Göran Larsson:

– Det var väldigt positiva tongångar faktiskt, för de fick ju en helt annan vy. ”Nu kan vi se solen på kvällarna” sa de. Tornen skuggade ju hela östra området.

Gänget från gummit är både stolta och glada över utmärkelsen.

– Vi är väldigt glada, säger Lars-Göran Larsson. Det är ett erkännande för jobbet vi har gjort. Vi tycker att vi har nått vår målsättning både utåt, utanför staketet, och för vår egen del. Vi vill ju ha en fin miljö inom området.

Priset, som består av äran och en plakett, delades ut på tisdagen av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Jönsson (M) vid en middag för de nominerade.

Nominerade var även organisationen Arknat, som rest nya spännande vindskydd längs Skåneleden, samt idrottshallen Pilehallen byggd av Hemsö.

Vill man beundra tegelväggen syns den utmärkt vid en promenad längs Glasbruksvägen.

Fakta

Samhällsbyggnadspriset

2022: Trelleborg AB:s återställning av fasad efter rivning av industribyggnad/torn

2021: Portalen i hamnen – porten till kontinenten

2020: Trädgårdsstaden i Trelleborg

2019: Grönby Gårdscharkuteri, Grönby

2018: Kvarteret Bävern i Trelleborg

2017: Norra kapellet, Östervång 1:2

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons