Annons

Pris till poet från Irak

Poeten Hassan Rahim Al-Kharassani, som bor på Malörtsvägen i Trelleborg har blivit en av pristagarna av Naji Naamans litterära pris.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2007
Poeten Hassan Rahim Al-Kharassani, som bor på Malörtsvägen i Trelleborg, har fått ett libanesiskt litteraturpris. Bild: Claes Nyberg
Poeten Hassan Rahim Al-Kharassani, som bor på Malörtsvägen i Trelleborg, har fått ett libanesiskt litteraturpris. Bild: Claes NybergFoto: 

Priset, som fått namn efter en libanesisk författare, består i äran samt att pristagarnas texter publiceras i en serie litterära böcker.

– Jag kom till Sverige 2001, berättar Hassan Rahim Al-Kharassani.

Annons

I Irak arbetade han som kulturjournalist och det har han fortsatt med även under tiden i Sverige.

– Jag skriver för tidningar i de arabisktalande länderna bland annat, berättar han. Förutom artiklar om litteratur och konst skriver Hassan Rahim Al-Kharassani även poesi och det är det som nu gett honom det libanesiska litteraturpriset, som enligt statuterna delas ut till författare som skriver i humanistisk anda.

– Jag är inte någon politisk författare, utan skriver om människor, säger han.

När han ska beskriva sina litterära förebilder visar det sig att influenserna ofta är västerländska.

Den amerikansk-engelske poeten och Nobelpristagaren T.S. Elliot är Hassan Rahim Al-Kharassani största förebild. Den franske 1800-talspoeten Arthur Rimbaud är en annan.

Hassan Rahim Al-Kharassani nämnder även den syrisk-libanesiske poeten Adonis, ständigt aktuell i Nobelprisdiskussionen, som en av sina förebilder.

Motiven för sina dikter hämtar han både från Sverige och från Irak och andra länder.

– Mina motiv är allmänmänskliga, säger han.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons