Primärvården kan få ansvar för vård i livets slut
– Under distriktssjukvårdstiden har det funnits fem olika sätt att bedriva palliativ vård på i Skåne. Nu blir den yttre organisationen gemensam och det blir en ansvarig inom primärvården för just den palliativa vården, säger Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen.
Inom Region Skåne har den avancerade palliativa vården, vård i livets slutskede, olika ansvariga inom olika sjukvårdsdistrikt. I nordöstra Skåne ligger den redan idag under primärvården, som bland annat driver vårdcentraler och rehabilitering, medan den i bland annat sydvästra Skåne ligger inom sjukhusens ansvar.
Berit Wirödal (KD) har varit ordförande i den grupp av politiker som arbetat fram förslaget på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon är kritisk till hur den palliativa vården sköts på vissa håll i Skåne.
– Vi har varje år sett hur man tar från det palliativa och lägger på annan vård. Patienter inom palliativ vård ska vara prio ett och inget annat. Pengar har inte kommit dit de skulle och så får det inte gå till, säger hon.
Magnus Heiman, sjukhuschef i Trelleborg, är också positiv till förslaget. Däremot menar han att Trelleborgs lasarett inte har tagit pengar från den palliativa vården utan att det har varit tvärtom här.
– Den palliativa vården på lasarettet Trelleborg är till viss del finansierad av den övriga vården. Det handlar om 5-6 miljoner kronor varje år, säger han.
Han tror inte att förslaget kommer att innebära någon större skillnad för de patienter som behöver specialiserad vård vid livets slutskede och som hör till Trelleborgs lasarett.
– Det kommer att vara samma palliativa vård även i morgon. Vi har redan något på plats här även om det sedan sker via en annan förvaltning, säger han.
När förslaget om att flytta över ansvaret för den palliativa vården till primärvården diskuterades i en facklig samverkansgrupp i regionen var fyra av fem fackförbund kritiska till förslaget. Kommunal ifrågasatte bland annat varför det är just primärvården som får uppdraget och efterlyste en risk- och konsekvensanalys för personalen.
– Det är inte utrett tillräckligt vad det får för konsekvenser, säger Marianne Pettersson, ombud för Kommunal Skåne.
I vårdproduktionsberedningen reserverade sig socialdemokraterna mot beslutet eftersom de ansåg att det skulle återremitteras.