Annons

Primärvården hotas av sparkrav

Minst 45 000 personer kommer inte att kunna välja familjeläkare i sydvästra Skåne. Verksamhetscheferna inom primärvården kan inte längre ta det medicinska ansvaret för vården eller ansvaret för arbetsmiljön. Det blir följden om sparkraven på primärvården i sydvästra Skåne drivs igenom.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2003

I en skrivelse till primärvårdschefen Ulf Swanstein beskriver verksamhetscheferna och de medicinskt ansvariga hur de ser på följderna av besparingarna på 44 miljoner kronor som lagts på primärvården i sydvästra Skåne. Listan är lång: * Minst 45 000 personer kommer inte att kunna välja familjeläkare (63 000 saknar redan familjeläkare). * Antalet besök hos läkare sjuksköterska kommer att minska kraftigt. För patienterna försämras tillgängligheten och kontinuiteten. * Primärvården kommer bara att kunna ta över få patienter från slutenvården. * Antalet hembesök av läkare till gamla och sjuka kommer att minska. * Arbetsmiljön kommer att försämras genom att allt fler patienter måste avvisas och kan bli hotfulla. * Sjukskrivningar bland vårdpersonalen kommer sannolikt att öka. * Allt fler ur vårdpersonalen kommer att hoppa av till andra arbetsplatser. * Primärvården kommer att få svårt att rekrytera personal i framtiden. Även om antalet sjukbesök i primärvården minskas i sydvästra Skåne är det inte säkert att det innebär minskade kostnader. Primärvården är personalintensiv, det vill säga att besparingar kan nästan bara göras på personal, men det tar tid innan uppsägningar får ekonomiska effekter. En person som blir avvisad på en vårdcentral kan i stället gå till jourläkarcentral eller akutmottagning. Vårdsökandet är fritt och jourläkarcentral eller akutmottagning är dyrare vårdformer än primärvården. Om lasaretten inte kan skriva ut patienter till vård inom primärvården i stället så får patienterna ligga kvar på sjukhus, vilket är mycket dyrare än vård inom primärvården. Bakgrunden till de nya sparkraven är att primärvården i Skåne dragit över sin budget kraftigt, i sydvästra Skåne med omkring 80 miljoner kronor.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons