Annons

Primandonnan Alice Timander är död

Alice Timander har avlidit 91 år gammal. Hon dog natten till tisdagen i sitt hem.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2007
Bild: SCANPIX
Bild: SCANPIXFoto: 

Hon var född i Stockholm men bodde mellan två och tio års ålder i Trelleborg. I en telefonintervju i samband med sin 90-årsdag 2005 beskrev hon sin barndomsstad som moderkakan.

-Det är ju platsen som gett mina tankar och mitt beteende en viss inriktning, förklarade hon för Allehanda

Annons

Hon talade mycket om fattigdomen och beskrev sig själv som en underlig individ som tidigt kände ett intresse för människor som av olika skäl inte hade det så väl ställt.

-Jag ställer mig ofta frågan om det finns något jag kan hjälpa till med, förklarade Alice Timander och tillade:

-Egentligen är det makabert att jag blivit sedd som en stöddig person ur societén eller vad det nu kallas, jag är egentligen en folkets kvinna.

Som sjuåring gick Alice Timander med i första majtåget i Trelleborg.

-Jag hade pillat ut 1,65 ur min spargris med en kniv, det var ett helt års besparingar, berättade hon för Allehanda.

-Jag gick till Folkets park och bjöd mina urlyckliga kamrater på fika.

Pengarna räckte till en Pommac och tre wienerbröd.

Familjen bodde först på Algatan men flyttade sedan till Nygatan.-Utanför huset växte ett Greve Molketräd och ett strå med en majskolv, för mig blev det en djungel där jag lekte indian, berättade Alice Timander som upplevde att hon svalt mentalt i sin längtan till skogen och träden.

-Jag kröp under rabarberbladen och fantiserade att det var träd!

I skolan var Alice Timander en ordentlig elev som kunde läsa tidigt.

Annons

-Jag ville börja skolan redan som femåring, men blev hemskickad för att det tyckte att det var för tidigt, fortsatte hon och berättade om hur de rika och fattiga flickorna hade olika pålägg på smörgåsarna man hade med för att äta på rasten.

-De fattiga hade flåddemader, mindes Alice Timander på bred skånska. Det är inte alls dåligt, med bacon är det riktigt gott, tycker jag.

I skolan röt Alice Timander ifrån när hon upplevde orättvisor, något som förvånade fröken och fick henne att komma av sig.

-Det var när lärarinnan blev arg på en liten flick som hade smutsigt förkläde, men hon kunde ju inte hjälpa det, hon hade varit uppe redan klockan fem och plockat pinnar åt gumman hon bodde hos, fortsatte Alice Timander och tillade.

-Rätt ska vara rätt, oavsett vem man talar med.

Under åren i Trelleborg fick Alice Timander ta pianolektioner. Inte för att hennes föräldrar trodde att hon hade talang utan för att hjälpa en ung kvinna som var musikaliskt begåvad och i behov av pengar.-Jag minns hur hon spelade la, la, la, nynnade Alice Timander.

- Jag glömmer det aldrig, det var så underbart!

Sista gången Alice Timander var tillbaka i sin barndomsstad var 1997 i samband med ett möte med kristdemokraterna som hon var engagerad i.

Den lokale kristdemokraten Mats-Åke Svensson kom på idén att Alice Timander borde delta i festligheterna kring invigningen av badhuset som arrangerades samtidit, men Alice Timander nekades delta med motiveringen att gästlistan var full.

-Jag förstår inte varför, jag som minns trelleborgarna som så vänliga, sa hon i en intervju.

Annons

I sin födelsedagsintervju med Allehanda beskrev hon återkomsten som en märklig upplevelse.

Nilla Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons