Premiär för nytt lånesystem

Har du glömt ditt lånekort? Ingen pinkod? Inga problem! Med bibliotekets nya efterlängtade lånesystem behöver du bara komma ihåg ditt personnummer. Nu är det både lättare att låna och att lämna tillbaka böcker. Bibliotekschefen kan nu fokusera på nästa punkt på önskelistan – mer pengar till bokinköp.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2013
Med det nya lånesystemet blir det lättare både för de som lånar och personalen. Bibliotekarie Johanna Nordbring och hennes kollegor ska nu lära trelleborgarna hur det går till.
Med det nya lånesystemet blir det lättare både för de som lånar och personalen. Bibliotekarie Johanna Nordbring och hennes kollegor ska nu lära trelleborgarna hur det går till.Foto: Sofia Bergström

-Det är ofta en månads väntetid till en populär bok. Det är klart folk tröttnar och fixar boken på annat sätt, säger bibliotekschef Michael Nordberg.

Han är missnöjd med mediaanslaget som gör att biblioteket inte har råd att köpa in tillräckligt många exemplar av nya böcker. 25 kronor per invånare ligger det på i Trelleborg -lägst i hela Skåne. Högst ligger Eslöv som har drygt tre gånger så högt anslag, 82 kronor per invånare. Detta menar han kan vara förklaringen till att både besök och lånade böcker minskar i antal i Trelleborg.

De som ändå lyckas sätta tänderna i de populära böckerna kommer i varje fall få det lättare att både låna dem samt lämna tillbaka dem. På onsdagen var det nämligen premiär för det nya lånesystemet.

80 000 böcker har försetts med en vit klisterlapp på sista sidan. Bakom den sitter en liten radiosändare. På det sättet går det nu smidigt att låna. 600 000 kronor har det nya systemet kostat. Nu behöver man inte ens ha med sig kortet när man lånar. Det räcker med personnumret, men helst ska man minnas sin pinkod också.

Medan lån av vanliga böcker minskar i Trelleborg så ökar lånen av e-böcker. De har blivit så populära att man tvingats sätta ett tak. Företaget som distribuerar e-böckerna tar nämligen 20 kronor per exemplar. 750 lån per kvartal är vad man har råd med.

-Nu har vi slagit i taket. Sedan 10 mars och fram till 8 april går det inte att låna e-böcker alls. Det är väldigt tråkigt. Särskilt eftersom intresset för att läsa dem är så stort, säger Michael Nordberg.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.