Annons

Premiär för badvattentest

Nästan 20 grader i vattnet var det när miljökontorets digitala termometer doppades i det klara vattnet vid Nybostrand på måndagsförmiddagen.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2007
Inspektör Johnny Carlsson på uppdrag några meter ut i Östersjön vid Nybostrand. BILD: TOMAS NYBERG
Inspektör Johnny Carlsson på uppdrag några meter ut i Östersjön vid Nybostrand. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

- Det är varmt! Elva grader är inget ovanligt när vi gör vår koll i början av badsäsongen, berättar miljökontorets Margaretha Ringström.

Kollegan Johnny Carlsson gick därefter ut några meter i havet för att fylla en flaska med vatten, allt för att testa badvattnets kvalitet.

Annons

Testerna av badvattnet har därmed inletts och utförs från och med nu varannan måndag fram till slutet av augusti.

Kontrollen omfattar koliforma bakterier, e-coli samt fekala streptokocker.

Förutom Nybostrand granskas badplatser vid Skåre, Dalabadet, Smyge och Skateholm.

Svaret på om var de fem badplatserna klarar Naturvårdsverkets norm för vad som är badvänligt vet vi inte förrän vid lunchtid under tisdagen, då testerna analyserats i miljökontorets laboratorium.

- Vi väntar på resultatet av testerna. Hittills, under vår första kontroll, har det sett bra ut. Risken finns dock att algerna växer när det är varmt och soligt, säger Johnny Carlsson.

Just södra Östersjön har pekats ut som ett område med mycket fosfor, vilket får fart på algerna, särskilt under heta sommarmånader.

Därefter fortsätter Johnny Carlsson:

- Blir det algblomnning i år, så kommer den troligen inte förrän i slutet av sommaren. Stränderna är fina och vattnet går att bada i. Nu väntar vi bara på svaret på testerna.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons