Premiär för 8,5 minut kyrka

I fjor revs Maglarps nya kyrka. På torsdagen förhandsvisades filmen om kyrktornets fall av upphovsmannen Carl Johan Engberg på museet.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2008
Att riva en kyrka är fortfarande unikt. På torsdagen förhandsvisades Carl Johan Engbergs film om rivningen av Maglarps nya kyrka. Bild: Claes Nyberg
Att riva en kyrka är fortfarande unikt. På torsdagen förhandsvisades Carl Johan Engbergs film om rivningen av Maglarps nya kyrka. Bild: Claes NybergFoto: 

När Carl Johan Engberg läste om att regeringsrätten gett rivningstillstånd började han planera sin film och söka pengar.

- Jag tänkte först göra en konstfilm och en TV-film, berättar Carl Johan Engberg. Men TV var inte intresserad. Så jag gjorde filmen som jag vill ha den.

Från början var det meningen att de drygt 46 timmarna råfilm skulle bli en film på knappt 15 minuter. När han var nöjd var filmen 8,5 minuter lång.

Publiken, som bestod av personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i rivningen, fick höra att filmen kommer att visas på Göteborgskonsthall från den 4 maj och två veckor framåt och sedan på Konsthallen i Hökarängen innan den börjar turnera utomlands.

- Ibland kan bilden av verkligheten vara starkare än själva verkligheten, säger Carl Johan Engberg. Det var bilden jag var intresserad av.

För kontraktsprost Gustaf Centerwall var inte rivningen den starkaste upplevelsen utan den sista gudstjänsten innan kyrkan upphörde att vara kyrka.

- De som har reagerat starkast för rivningen var de som hade minst anknytning till kyrkan, säger förre kyrkokamreren Ingemar Krigström.

På platsen där kyrkan stod kommer att kors och en klockstapel att resas.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.