Annons

Prästgårdsbygge avviker från bygglov

Miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge är rasande över hur ombyggnaden av Vellinge prästgård utförs. Nämnden har upptäckt att byggföretaget frångått de uppgjorda ritningarna och byggt på ett helt annat sätt än vad bygglovet anger. Nu hotar kommunen med en halv miljon i böter.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2006
Den gamla prästgårdens förvandling till bostadshus faller inte miljö- och byggnadsnämnden i smaken. Byggföretaget har på flera punkter avvikit från bygglovet. BILD: CLAES NYBERG
Den gamla prästgårdens förvandling till bostadshus faller inte miljö- och byggnadsnämnden i smaken. Byggföretaget har på flera punkter avvikit från bygglovet. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Det är amatörmässigt gjort, säger Nils-Ola Roth (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Bostadsrättsföreningen Vellinge Prästgård fick i februari bygglov för att omvandla prästgården och församlingshemmet till bostadshus med sammanlagt tolv bostadsrättslägenheter.

Annons

Miljö- och byggnadsnämnden har varit med i ett tidigt stadium i planeringen med tanke på byggnadernas bevarandevärde.

I mäklarens beskrivning talas om ett "unikt byggnadsprojekt" där prästgården renoveras med "varsam hand".

Efter att arbetet med ombyggnaden startat hörde närboende av sig till miljö- och byggnadsnämnden och uppgav att den anlitade byggfirman satt in fönster med avvikande storlek.

En byggnadsinspektör besökte bygget och hittade även en del andra väsentliga avvikelser från bygglovet.

Takkuporna hade byggts i olika storlekar och hade placerats för nära nocken. Ett fönster på det gamla församlingshemmet hade gjorts större och lägre än vad ritningen angav.

– Men det värsta var nog att man börjat bygga takterrasser mot prästgårdens trädgård, där det bara får vara kupor. Det är ett klart stilbrott, säger Staffan Andersson.

Vid besöket stoppades bygget omedelbart. Därefter har kommunen kommit överens med bostadsrättsföreningen och byggherren om att återställa huset enligt ritningarna i bygglovet. Det innebär bland annat att man bygger fönster i rätt storlek och tar bort de påbörjade terrasserna.

Om inte åtgärderna är utförda inom två månader hotar väntar ett vite på en halv miljon kronor.

Richard Jakberg företräder bostadsrättsföreningen. Han säger att det hela rör sig om ett misstag.

– En kund ville göra vissa anpassningar och byggaren tänkte inte på vilka konsekvenser det innebar. Men det ska naturligtvis åtgärdas. Vi ber om ursäkt, säger Richard Jakberg.

Annons

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons