Präster ställs ut i Trelleborg

Konstnären Joakim Larsson väcker liv i en lång tradition av prästporträtt med sin utställning Kyrkans ansikten i Trelleborgs församlingshem.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Men kontrasten är stor mellan hans nutida akrylmålningar av leende präster och de allvarstyngda mansporträtt från 1800-1900-talen som kantar väggarna i kyrkorådsrummet en bit bort. En av "hans" kyrkoherdar dricker kaffe på porträttet, precis som när det målades. Och tre av åtta målningar föreställer kvinnor. - Mina porträtt blir ett dokument över vår tid. Det fanns nästan inga kvinnliga präster tidigare. Dessutom har det varit ovanligt med prästporträtt ett tag. Många har i stället blivit fotograferade, säger Joakim Larsson som har vernissage på utställningen på lördagen den första februari.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.