Annons

"Prästen var dåtidens massmedia"

Prästen var ett av 1700-talets massmedier. Från predikstolen kungjorde han senaste nytt, både från det lokala och riksplanet. Forskaren Elisabeth Reuterswärd, som är första arkivarie vid Lunds landsarkiv, berättade om detta när hon på tisdagskvällen höll ett föredrag om hur man spred information före tidningar, TV och Internet gjorde sitt genombrott i samhället.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2002

BILD: MARK HANLON - Innan det fanns radio, TV och tidningar tog de styrande till olika medel för att nå ut med sina budskap. Under 1700-talet var det prästen som förmedlade alla nyheter genom sina kungörelser, som brukade hållas i slutet av varje Gudstjänst, berättade Elisabeth Reuterswärd då hon föreläste för ett 20-tal medlemmar i Söderslätts släkt- och hembygdsförening i föreningen FUB:s lokaler på C-B Friisgatan. Förra året doktorerade Reuterswärd på en avhandling om de allmänna kungörelserna och dess funktion i 1700-talets samhälle. Att det blev just detta som hon skulle fördjupa sig i var mest en tillfällighet, säger hon. - Det var en slump att jag hittade en källa som gällde just kungörelser under 1700-talet. Ämnet var fascinerande, så jag fortsatte att söka efter fler dokument som berättade om hur den tidens massmedier fungerade, berättar hon och tillägger att man läste upp kungörelser och protokoll från kommunsammanträden ända fram till 1942, eftersom det var lagstadgat att dessa nyheter skulle spridas från predikstolen.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons