Annons

Präst rasar mot skojare

Blomsterskojare försökte lura 90-åring på 400 kronor i kyrkans namn. K G Lundmark är bestört.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2004
"Jag blir bestört! Vi vill inte att folk ska få en avog inställning till kyrkan", säger K G Lundmark. bild: tomas nybergFoto: 

När det ringde på dörren hos 90-åriga Agda Severin i Anderslöv öppnade hon utan att tveka.

– Titthålet i dörren sitter så högt upp och jag ser så dåligt. Men mannen utanför sade att han kom från kyrkan så jag släppte in honom. Jag är alldeles för godtrogen, säger Agda Severin.

Annons

Mannen som var i trettioårsåldern hade ett par blomsterbuketter i handen. Han förklarade att han sålde rosor och att pengarna gick till en hjälpinsamling. Priset var 400 kronor för fem rosor.

– Man blir ju ställd. Jag förstod att det var lögn. Det var obehagligt men som tur var hade jag inga pengar hemma och jag visade honom min tomma plånbok. Då undrade han om jag kanske kunde låna pengar av någon. När jag sade nej förklarade han att han skulle försöka återkomma och sedan gick han, säger Agda Severin.

Hos Anderslövs församling känner man inte till rosförsäljarna. K G Lundmark som är kyrkoherde i Anderslövs församling ser allvarligt på det inträffade. – Jag blir bestört! Vi vill inte att folk ska få en avog inställning till kyrkan. Man blir ledsen att sådana här personer drar ner vårt namn i smutsen, säger K G Lundmark.

Han berättar att personalen i församlingen aldrig gör oanonserade hembesök:

– Många litar på folk om de säger att de kommer från kyrkan men om vi åker hem till våra församlingsmedlemmar ringer vi alltid i förväg och kollar om det passar. Vi uppvaktar ofta de som fyller jämt från och med 80-årsdagen men då undersöker vi först om det passar sig. Det gör vi till och med vid dödsfall.

K G Lundmark tror att de äldre är en särskilt utsatt grupp för den här typen av lurendrejeri:

– Det är allt fler gamla som väljer att bo ensamma hemma och alltså är det fler utsatta. Hos polisen har man inte fått in några anmälningar om liknande tilltag. K G Lundmark tycker att folk måste vara mer öppna om sådana här händelser men han tror samtidigt att det kan finnas svårigheter.

– Man bör polisanmäla det eller tipsa polisen om man ser skumma personer.

– Det måste var och en göra. Men det finns många som inte får besök så ofta och då kanske man blir glad när någon ringer på dörren och släpper in dem även om de är okända.

– Dessutom kan många känna sig dumma när någon kommit in i deras hem och lurat dem. I stället för att berätta det för andra så tiger man. Det är synd, säger K G Lundmark.

Håkan Isaksson

ANDERSLÖV
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons