Annons

Praktikanter knyts till lasarettet

Femton praktikplatser ska hjälpa till att råda bot på sjuksköterskebristen på Trelleborgs lasarett. För första gången presenteras ett samarbete av det här slaget mellan Malmö högskola och Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2003

- Vi hoppas och tror att flera av de 15 praktikanterna ska få upp ögonen för Trelleborgs sjukhus och söka sig hit när de är färdigutbildade, säger Marianne Palmkvist Berg som är vårdutvecklingsansvarig på lasarettet. Från och med i höst vigs 15 platser för nya sjuksköterskestudenter vid högskolan till Trelleborgs lasarett. Studenterna är enligt ett avtal mellan sjukhusledningen och högskolan garanterade praktikplats på Trelleborgs lasarett och inom primärvården i Trelleborg, Vellinge och Svedala. Sista ansökningsdagen till sjuksköterskeutbildningen vid Malmö högskola är den 15 april. - Praktiken under den tre år långa utbildningen varierar. De längsta praktikperioderna är mellan sex och åtta veckor. Trelleborgs lasarett drar allra mest nytta av det här samarbetet med högskolan, eftersom alla femton studenterna kommer att vara där under sin sjukhuspraktik, säger hon. Tidigare har Trelleborgs lasarett haft ett ramavtal, som fortfarande gäller, och innebär att sjukhuset förbinder sig att ta emot ett visst antal praktikanter. - Jag vill samtidigt betona att det inte handlar om att vi får mer arbetskraft. Det är praktikanter som ska få insyn och erfarenhet arbetsplatserna som de är ute på. Men i förlängningen finns det stora chanser att de som haft en praktikplats här kan få jobb som sjuksköterska efter avslutad utbildning, säger hon. Marianne Palmkvist Berg framhåller även att det är viktigt att försöka locka till sig sjuksköterskor för att möta de kommande pensionsavgångarna, då sjuksköterskebristen befaras bli ännu större. - 40-talisterna håller på att gå i pension och vi märker att vi behöver anställa fler och fler. Praktikplatserna kan bli ett sätt att lösa rektyteringsproblemen, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons