Annons

Praktik splittrar skolan och facket

Redan 2006 varnade fack och arbetsgivare för att byggprogrammet i Trelleborg tog in fler elever än vad det skulle finnas praktikplatser till.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2009

TRELLEBORG. – Vi kan lika lite som någon annan förutsäga vilka behov arbetsmarknaden har, säger Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

2010 tar ungefär 80 elever examen från byggprogrammet på Bastionsskolan. 2011 handlar det om ett sextiotal. Och det är långt fler än vad som behövs på arbetsmarknaden de kommande åren. Något som också påverkar möjligheterna att få praktikplats.

Annons

– Det vore rimligt att ta in ett tjugotal på byggsidan och tio, femton på måleri. Tillsammans med arbetsgivarna påpekade vi det för flera år sen. Men skolan och politikerna körde sitt eget race och nu sitter vi där vi sitter, säger Sven Lindkvist, arbetsmarknadsansvarig på fackförbundet Byggnads.

På byggprogrammet med inriktning mot snickeri saknar för närvarande 21 av 57 elever praktikplats. För måleriinriktningen är motsvarande siffror 2 av 24. Men från politiskt håll tycker företrädarna trots det att man inte har varit för generös med platserna på byggprogrammet.

– Sedan jag tillträdde har jag nästan varje år hört den kritiken från fack och arbetsgivare. Antingen utbildar vi för få eller för många. Vi kan lika lite som någon annan förutsäga vilka behov arbetsmarknaden har, säger Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Han menar också att byggbranschen har ett intresse i att hålla nere antalet platser på byggprogrammet.

– Branschen måste ta sitt ansvar även när det är dåliga tider. De driver sina frågor och vill inte ha fler utbildningsplatser. Arbetsgivarna vill kunna hålla uppe priserna och facket vill inte öka konkurrensen om lönerna, säger Lars Hemzelius.

Mikael Granlund arbetar med rekryteringsfrågor i organisationen Sveriges byggindustrier. Och som arbetsgivare delar han inte Lars Hemzelius åsikt.

– Vi har ett ansvar. Men när politikerna inte lyssnar och utbildar för många byggare kan inte vi ta det ansvaret. Det går ut över eleverna som inte får en rättvis chans på arbetsmarknaden, säger Mikael Granlund.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons