Annons

Prahls gamla klippböcker guldgruva för biblioteket

Klippböcker, avskrivna kyrkoböcker och röstlängder. Trelleborgs bibliotek har fått en guldgruva för lokalhistoriker och släktforskare.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2007
I spiralbundna böcker finns tidningsklipp från 35 år.
I spiralbundna böcker finns tidningsklipp från 35 år.Foto: 
Om händelser i allmänhet och Trelleborgs kommun i synnerhet handlar många av klippen om.
Om händelser i allmänhet och Trelleborgs kommun i synnerhet handlar många av klippen om.Foto: 

Egon Prahl var en engagerad hembygdsforskare som även gett ut flera böcker. Bland andra "Vemmenhögs härad". Efter hans död i november i fjor har hans samling av manuskript, böcker, klippböcker, avskrivna husförhörslängder och mycket annat donerats till Trelleborgs bibliotek.

– Han var ju en stor hembygdsforskare på amatörbasis, säger bibliotekschef Christan Gisselquist när han visar samlingen som finns i ett arkivrum på biblioteket.

Annons

Egon Prahls hembygd var Lilla Beddinge och en stor del av det donerade materialet handlar om Lilla Beddinge, Tullstorp och dess omgivningar.

– Han har bland annat lagt ned mycket tid på att skriva rent husförhörslängder, säger Christian Gisselquist och slår upp en pärm med maskinskrivna sidor. I en bok med gamla kungörelser finns fortfarande små bokmärken kvar som Egon Prahl själv lagt vid det som han funnit vara av intresse.

– Jag har inte rört något sådant, säger Christian Gisselquist.

Det var i höstas som Egon Prahls hustru Ingrid Prahl kontaktade biblioteket. Christian Gisselquist fick sedan själv välja vad som kunde vara intressant för trelleborgarna och biblioteket. Och det visade sig vara det mesta.

– Jag tog ungefär 90 procent. Det var bara några böcker som vi redan hade och sådant som inte rörde Trelleborgs kommun som jag inte tog, säger Christian Gisselquist som betecknar samlingen som unik.

– Det är första gången vi får en donation av den här typen, säger han.

Mest värdefullt tycker Christian Gisselquist att Egon Prahls klippboksamling är. Den omfattar 168 böcker mellan åren 1963 till och med 1998 fyllda av tidningsklipp.

– Det är världen genom ett temperament. Han har klippt det som han själv tycker är kul. Tyvärr blir den lite svårgenomtränglig eftersom den inte är helt indexerad.

Christian Gisselquist har själv gått igenom materialet och lagt in det i bibliotekets katalog så att det är sökbart via bibliotekets hemsida. Den som vill ta del av det är välkommen till biblioteket, men det är inte till hemlån.

– Man får sitta här och titta.

Annons

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons