Annons

Post till skolsyster öppnades av obehörig

Fem brev av mycket känslig karaktär, adresserat till skolsköterskor, har öppnats av obehöriga. Nu ändrar Skolhälsovården rutinerna.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den första händelsen inträffade den 27 juni och rapporterades den 12 september. Vid det tillfället var det ett brev av mycket känslig karaktär från Region Skåne som öppnats. Brevet var dock inte igentejpat och hade heller ingen notering om att brevet öppnats av misstag. I rapporten uppger skolsköterskan att postmannen misstänker att brevet har öppnats av misstag på Rådhuset efter att det har hamnat fel.

Avvikelserna bedöms som allvarliga av Ann Heide-Spjuth, verksamhetschef för skolhälsovården i Trelleborgs kommun.

Annons

– Vi har inga misstankar om att breven har blivit lästa. Vi vet bara att breven har öppnats av misstag. Det kan till exempel handla om att adressen inte var fullständig och därför öppnade någon brevet, säger Ann Heide-Spjuth.

Som förslag på åtgärder skriver skolsköterskan i rapporten att den som av misstag öppnar ett brev bör skriva ett meddelande och klistra igen brevet.

– När en sådan här sak händer pratar jag med alla skolsköterskor om hur vi kan förbättra oss. Nu kommer det bli så att om man inte vet exakt vem breven är till kommer jag få dem. Då kan jag öppna och se till att de hamnar rätt, säger Ann Heide-Spjuth.

Vid ytterligare två tillfällen, den 4 och 16 september, öppnades totalt fyra brev. Alla fyra breven var adresserade till samma skolsköterska.

– Jag är jätteglad att det här har uppmärksammats, det visar att vårt system fungerar. Om inte jag får reda på att det har hänt kan vi inte förbättra oss, säger Ann Heide-Spjuth.

Händelserna har anmälts i en tjänsteskrivelse till serviceförvaltningen som sköter posthanteringen i Trelleborgs kommun. Det är ännu inte känt vem som öppnat breven.

Louise Löfgren
Lina Campbell och Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons