Annons

Positivt gensvar för sjukvårdsprojekt

Under förra året genomfördes Sioux-projektet i regionen. Ett stort samarbete mellan sjuksköterskor från både kommun och lasarett för att förbättra vården och samverkan. På onsdagen samlades deltagarna i Höllviken för en sammanställning.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2011
Trelleborgsköterskorna Eva Tobiason och Margreth Stanley tycker att Sioux-projektet varit positivt.
Trelleborgsköterskorna Eva Tobiason och Margreth Stanley tycker att Sioux-projektet varit positivt.Foto: Claes Nyberg

– Vi har haft väldigt bra respons, säger projektledaren Karin Wahlström Persson.

Sioux har haft två huvudmål; Att öka medarbetares kunskaper om andra vårdgivares verksamheter och att bredda, uppdatera och fördjupa de egna yrkeskunskaperna.

Annons

Hur har det då fungerat?

– Det har varit ett väldigt positivt samarbete. Man har fått en större förståelse för hur de olika organisationerna fungerar och hur olika arbetsdagar ser ut. Man har lärt sig nytt och fått se andra arbetsrutiner. Att veta vad man kan begära kan vara nog så viktigt, säger Eva Tobiason, sköterska inom Region Skåne.

250 sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster från Svedala, Vellinge och Trelleborgs kommun samt Lasarettet i Trelleborg har under våren och hösten 2010 deltagit i en utbildningsdag och därefter under fyra dagar gjort studiebesök på andra verksamheter.

– Nu har man ett ansikte på den man ringer, det betyder mycket, säger Margreth Stanley, distriktssköterska i Trelleborgs kommun. Jag tycker också att jag har fått större inblick. Man ser att man kan göra på olika sätt och vad man kan rätta till. Det är en möjlighet att förbättra våra rutiner.

I en enkät svarade 95 procent av deltagarna att de ansåg att de fått ökade kunskaper om andra vårdgivares verksamhet. 90 procent ansåg att de hade breddat sina yrkeskunskaper.

Nu blir det uppföljning i form av träffar två gånger om året.

– Kommunikation är A och O och det här har förhoppningsvis gett ett större kontaktnät. Nu ska vi se hur vi kan utveckla det vidare, säger Karin Wahlström Persson.

Louise Löfgren
Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons