Positiv trend på den lokala arbetsmarknaden

Ungdomsarbetslösheten i Trelleborg ligger på 13,3 procent. Det är drygt tre procent mer än i riket. Trots att siffrorna fortfarande är röda går dock utvecklingen åt rätt håll och i snabbare takt än i övriga Sverige.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2011

Arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år har det senaste året minskat med 1,2 procent i Trelleborg jämfört med mars månad förra året. Under samma period minskade ungdomsarbetslösheten i hela Sverige med bara 1 procent.

– Just nu är det 163 ungdomar i Trelleborg som är öppet arbetslösa samt 311 som är i olika program med aktivitetsstöd, berättar Karin Lindgren Eklund som är sektionschef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Trots den goda utvecklingen är sektionschefen på arbetsförmedlingen inte nöjd.

– Nej, det hade såklart varit mer positivt med ett ännu bättre resultat men det går ofta lite långsammare för oss efter det att konjunkturen har vänt, säger hon.

När arbetslösheten steg i samband med finanskrisen var det besvärligt för medarbetarna att hinna med alla människor som blivit av med jobbet.

– Det var tufft att ställa om och hinna med alla. Sedan i höstas har vi dock hunnit ikapp och hittat bättre arbetsformer.

Det innebär bland annat aktiv coachning av ungdomarna. Detta sker genom handlingsplansträffar och öppet hus-verksamhet där arbetsgivare bjuds in. Arbetet med navigatorcentrum tillsammans med kommunen är också något som sektionschefen upplever som väldigt positivt.

Efter att en ungdom varit arbetslös i tre månader går man in i vad arbetsförmedlingen kallar för UGA. Det står för jobb- och utvecklingsgaranti för ungdomar.

– Där finns det möjlighet att få praktikplatser och att gå yrkesinriktade utbildningar. I maximalt 15 månader får man vara med i UGA sedan ska man ha fått ett jobb.

Målet inför framtiden handlar inte om att ett visst antal procent ska få jobb. Man arbetar istället med omsättningen på ungdomarna. Målet är att få ned den totala siffran för hur många som är inskrivna hos arbetsförmedlingen.

– Vi vill få ned omsättningen med nio procent i år. Någon månad kommer vi säkert inte att klara det men det viktigaste är att vi kan hålla nioprocentsmålet på årsbasis.

Martin Strandberg
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.