Annons

Populärt raggaråk gick till Dragör

På rad satt de och väntade utanför Akka igår. Pensionärer som såg fram emot en av årets höjdpunkter: Raggaråk med Street Cruisers.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2006
Kerstin Håkansson och Margit Jönsson sitter i en Ford Thunderbird från 1965.
Kerstin Håkansson och Margit Jönsson sitter i en Ford Thunderbird från 1965.Foto: 
I går drog sjutton vrålåk genom stan när Street Cruisers bjöd pensionärer i Trelleborg på tur över Öresundsbron. Ingeborg Limmart, Ulla Olsson och Knut Olsson sitter beredda i en Pontiac GTO från 1966. I bakgrunden står chauffören Cerny Zaar. Bild: Claes Nyberg
I går drog sjutton vrålåk genom stan när Street Cruisers bjöd pensionärer i Trelleborg på tur över Öresundsbron. Ingeborg Limmart, Ulla Olsson och Knut Olsson sitter beredda i en Pontiac GTO från 1966. I bakgrunden står chauffören Cerny Zaar. Bild: Claes NybergFoto: 
Margit Gustafsson väntar på att få ta plats. Det är första gången hon åker med Street Cruisers.
Margit Gustafsson väntar på att få ta plats. Det är första gången hon åker med Street Cruisers.Foto: 

– Ja, nu ska jag ut och åka. Det är roligt att komma hemifrån. Vi får se vilken bil som passar bäst när de kommer, säger Margit Jönsson medan hon står och väntar utanför servicehemmet Akka.

På en bänk sitter Ingeborg Limmart, Ulla Olsson och Rut Carlsson.

Annons

– De är så snälla och hjälpsamma, pojkarna som kör bilarna, säger Ulla Olsson.

– Och bilarna är så tjusiga, både invändigt och utvändigt, fyller Rut Carlsson i.

Strax innan klockan 13 mullrar 17 raggarbilar in på Akkas parkering. 56 pensionärer ska med på tur över Öresundsbron till Dragör i Danmark. – Där ska vi dricka kaffe och äta danska wienerbröd, säger Rut Carlsson medan Ingeborg Limmart och Ulla Carlsson skyndar sig för att tinga en röd Pontiac GTO från 1966. Den brukar de nämligen alltid åka i.

– Jag tog den från början efter färgen, jag gillar rött, säger Ingeborg Limmart och tar plats i baksätet.

– Det går väl att fälla upp taket? Jag vill inte åka i en öppen bil, säger Ulla Olsson.

Sedan början på 90-talet har motorklubben Street Cruisers bjudit pensionärer i Trelleborg på raggaråk. I år har de fått bidrag bland annat av kristdemokraterna och privata företag, berättar Leif Rosenquist som kör en Oldsmobile från 1941.

– Det hela började som ett samarbete med polismästaren i Trelleborg. Tanken var att tvätta bort raggarnas dåliga rykte och samtidigt minska äldres rädsla för att röra sig ute, säger Leif Rosenquist.Det här är ett sätt för äldre att komma ut. Det blir ett minne och en upplevelse.

Och att få plats med alla pensionärer och eventuella rullstolar är aldrig några problem. Lena Venhammar är aktivitetssamordnare på Akka. Hon har fullt sjå med att pricka av alla som ska med.

– I år slog vi till med en resa till Danmark. Alla tycker att det här är jätteroligt. För många äldre är det årets höjdpunkt.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons