Annons

Populärt datum för vigsel

Att gifta sig just på fredagen - 080808, är populärt bland trelleborgarna. Åtta par har valt att viga sig hos någon av kommunens vigselförrättare. Och sex par skrider under dagen till altaret i någon av kommunens kyrkor.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2008

- Vi brukar inte ha vigslar på fredagar. Men i dag har vi en. Siffror betyder mycket för många. Jag upplever att det finns magi bakom siffror i dag på ett annat sätt än vad det gjorde förr. Men siffror har även stor betydelse i bibeln. För många troende är siffermagin inte bara en vidskepelse. Gud, Jesus och helig ande står till exempel för siffran tre, förklarar Christer Kyreus, vikarierande kyrkoherde i Trelleborgs församling.

Christer Kyreus ser en viss förändring av de perioder under året som är mest populära att gifta sig på.

Annons

- De gamla klassiska dagarna för giftermål har spridit ut sig på hela året. Tidigare var pingst- och midsommardagen populärt att gifta sig på. Fler och fler väljer att gifta sig efter semestern i augusti eller på nyårsafton.

Berith Mårtensson på Trelleborgs kommun arbetar med att administrera vigslar. Enligt henne ringde något av paren och bokade just dagens datum redan i januari.

- Första paret ringde i januari och det sista hörde av sig för tre veckor sedan. Åtta par på en dag brukar vi inte ha.

Att gifta sig borgerligt på ett annorlunda datum har blivit populärt de senaste två åren, menar Berith Mårtensson.

- Det är framförallt i fjor och i år. Vigslarna i stort har också blivit fler. Även om det inte är jättestor skillnad så märks det.

Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons